[ X ]
[ X ]
[ X ]
Structurile de primire turistică au cazat, în 2018, peste 300 mii turiști
19 Februarie

Biroul Naţional de Statistică informează că, în anul 2018 structurile de primire turistică colective cu funcţiuni de cazare au fost frecventate de 364,6 mii de turiști, din care 160,2 mii de turiști străini și 204,4 mii de turiști moldoveni, transmite CURENTUL.

Comparativ cu anul 2017 s-a majorat numărul de turişti cazaţi la structurile de primire turistică colective, pe seama creşterii acestuia la structuri de odihnă, hoteluri și moteluri, structuri de întremare și tabere de vacanță pentru elevi. Totodată, s-a redus numărul de turiști cazați în cămine pentru vizitatori și pensiuni turistice şi agroturistice.

Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti străini cazaţi la structurile de primire turistică colective le-au revenit turiştilor din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Israel, Franța, Olanda, Belarus, Bulgaria și Austria, China și Spania, Suedia și Elveția.

În anul 2018 la structurile de primire turistică colective au fost înregistrate 1667,8 mii de înnoptări ale turiștilor, cu 10,1% mai mult comparativ cu anul 2017. Majorarea numărului de înnoptări ale turiştilor a fost condiţionată de creșterea acestora la hoteluri şi moteluri, tabere de vacanță pentru elevi structuri de întremare, structuri de odihnă și pensiuni turistice şi agroturistice. Totodată, s-a redus numărul de înnoptări ale turiștilor la cămine pentru vizitatori. Din numărul total de înnoptări, 79,6% le revine înnoptărilor turiştilor moldoveni şi 20,4% – înnoptărilor turiştilor nerezidenţi.

Durata medie de şedere a unui turist în structurile de primire turistică colective cu funcţiuni de cazare în anul 2018 a constituit 5,6 zile, din care 7,5 – pentru turiştii moldoveni şi 3,1 zile – pentru turiştii nerezidenţi.

Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune pe total structuri de primire turistică colective în anul 2018 a constituit 34,7%, inclusiv la hoteluri şi moteluri – 23,4%, cămine pentru vizitatori – 60,7%, pensiuni turistice şi agroturistice – 13,5%, structuri de întremare – 68,2%, structuri de odihnă – 19,7%, tabere de vacanță pentru elevi – 44,2%.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților