Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de ieri, Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025 și al Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, transmite CURENTUL.
Scopul Strategiei rezidă în dezvoltarea și consolidarea unui sistem național eficient de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului conform standardelor internaționale în domeniu și, în consecință, la diminuarea acestor vicii în economia Republicii Moldova. Proiectul cuprinde 6 capitole, care definesc problemele și măsurile pentru realizarea obiectivelor.
Noul document strategic este focusat pe 4 obiective strategice: reducerea riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului prin politicile și activitățile de coordonare la nivel național și internațional; împiedicarea veniturilor infracționale și a fondurilor destinate terorismului de a intra în sectorul financiar; identificarea și înlăturarea amenințărilor naționale și internaționale privind spălarea banilor, deposedarea de venituri și bunuri infracționale; înlăturarea amenințărilor privind finanțarea terorismului și sancționarea persoanelor care finanțează terorismul.
Documentul a fost elaborat de către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu suportul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei, fiind promovat de Ministerul Justiției.
Cristina Pendea