Participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor, disparitățile salariale de gen pe piața muncii, politici familiale, egalitatea de gen în sectorul de securitate și apărare sunt doar câteva din ariile de intervenție prevăzute în Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2017-2021. Strategia și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia au fost aprobate astăzi, 9 martie curent de către membrii executivului, transmite CURENTUL.
„Realizarea egalității de gen este elementul central în asigurarea protecției drepturilor omului, funcționarea democrației, respectarea prevederilor legale și creșterea economică bazată pe competitivitate” a menționat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.
Scopul strategiei constă în abilitarea femeilor şi realizarea de facto a egalității între femei și bărbați în Republica Moldova. În acest sens, documentul are la bază 5 obiective: asigurarea abordării complexe a egalităţii între femei şi bărbaţi, fortificarea mecanismului instituţional de asigurare a egalităţii între femei şi bărbaţi, combaterea stereotipurilor în societatea și promovarea comunicării non-violente, promovarea egalității de gen în sectorul de securitate şi apărare și integrarea bugetării sensibile la dimensiunea de gen în procesul de planificare financiară.
Pentru realizarea obiectivelor strategiei, ministerele de resort vor asigura planificarea resurselor financiare în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu şi vor întreprinde acţiuni pentru a direcţiona activitatea donatorilor spre domeniile neacoperite financiar din bugetul public naţional.
Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2017-2021 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia au fost dezbătute cu reprezentanții societății civile, organizațiilor internaționale, prestatorilor de servicii din cadrul autorităților publice centrale și locale.
Cristina Parfeni