[ X ]
Statalitatea Republicii Moldova – subiectul unei conferințe științifice, organizată sub patronajul Președintelui RM
21 Martie

În perioada 24-25 martie curent, la Chișinău va avea loc conferința științifică internațională „Statalitatea Republicii Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării”, ce va fi organizată de către Institutul de Relații Internaționale din Moldova (IRIM) sub patronajul Președintelui Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, informează CURENTUL.

Rectorul IRIM, Valentin Beniuc, a declarat că tema aceasta este una extrem de actuală.

„Statalitatea este o noțiune și o categorie extrem de complexă și în continuu studiată de către savanți și concepută de către politicieni. De aceea, această temă este veșnică, dar extrem de importantă pentru cetățenii RM și statul moldovenesc. Conferința va fi organizată în două părți: ședințe plenare și ateliere de lucru. În cadrul plenarelor, s-au înscris mai mult de 80 cercetători cu discursuri. În prima zi va fi organizată plenară până la masă, apoi ateliere științifice, iar a doua zi va fi organizată ședința doar în cadrul plenarelor, unde vor vorbi savanți din 12 țări”, a precizat rectorul.

Potrivit lui Beniuc, la finele conferinței va fi adoptată o rezoluție adresată atât participanților conferinței, cât și celor interesați de istoria țării noastre.

La rândul său, Corneliu Popovici a menționat că va fi un for de amploare de care nu a mai fost în RM. „În cadrul atelierelor, folosindu-ne de momentul că vor fi specialiști din talie internațională, vor fi discutate subiecte care au fost lansate în cadrul unor inițiative a Președintelui RM în ultima vreme. Și anume: discuții ce ține de declararea zilei de 2 februarie ca ziua statalității RM. O altă discuție va fi pe marginea oficializării unor simboluri istorice naționale a Moldovei, cum ar fi: drapelul istoric, și a treia discuție – va viza necesitatea studierii istoriei naționale”, a adăugat Popovici.

Andrian Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților