În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme caniculară şi preponderent uscată. Temperatura medie săptămânală a aerului a constituit 22,2…24,6ºС, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la 35,1ºС (SM Dubăsari, Tiraspol), iar cea minimă a aerului a scăzut până la 10,0ºС (SM Rîbniţa).
Precipitaţii în decursul săptămânii nu au căzut, doar în unele localităţi cantitatea lor nu a depăşit 1-4 mm. Aceste condiţii au favorizat dezvoltarea ulterioară a majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli.
Pe câmpurile de sfeclă de zahăr a continuat dăunarea plantelor de larvele moliei miniere din a doua generaţie, atacul de puricii de pământ, înmulţirea şi dezvoltarea păduchilor. A continuat infectarea plantelor de cercosporioză şi fomoză, dezvoltarea pătarii negre bacteriane şi a putregaiului rădăcinii.
Pe câmpurile de floarea soarelui a continuat hrănirea şi înmulţirea păduchilor şi ploşniţelor, dezvoltarea fomopsisului şi fomozei, pătarii neagre bacteriene şi alternariozei.
La tomate a continuat dezvoltarea fitoftorozei, alternariozei şi pătarii negre bacteriane.
În livezi a continuat zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor şi oriental, cu depunerea ouălor din a doua generaţie. A continuat zborul fluturilor omidei păroase a dudului din prima generaţie, depunerea pontei şi eclozarea larvelor din a doua generaţie. Focarele de bază se menţin în raioanele din nord şi centru a republicii (Făleşti, Râşcani, Ungheni, Hânceşti, Leova, Cantemir, Cahul), unde la căpcana electrică au zburat câte 16-25 fluturi timp de o noapte. În unele livezi se menţine numărul sporit a moliilor defoliatoare, care dăunează în special fructele alipite de frunze, şi densitatea sporită a acarienilor, cu popularea mai însemnată a mărului şi prunului. La măr şi păr continuă dezvoltarea rapănului şi a făinării. În scopul protecţiei fructelor şi frunzelor, tratamentele cu fungicidele sistemice sau de contact de continuat, cu alternarea obligatorie a acestora. Pretutindeni la toate speciile de sâmburoase continuă dezvoltarea clasterosporiozei şi ciuruirii bacteriene a frunzelor, la prun a polistigmozei.
În plantaţiile viticole în focare a continuat hrănirea larvelor moliei strugurilor din a doua generaţie, şi a început zborul fluturilor generaţiei următoare.
La viţa de vie la soiurile sensibile a continuat dezvoltarea manei şi făinării. Focare de dezvoltare puternică se remarcă în majoritatea raioanelor cultivatoare de viţă de vie, în special pe sectoarele, unde sistemul de protecţie nu s-a respectat. În condiţiile climatice din săptămâna curentă (ploi frecvente cu oscilaţii bruşte de temperatură), s-a semnalat şi atacul strugurilor de putregaiul cenuşiu (Leova, Cahul). Prin urmare, se recomandă obligatoriu în amestecurile pentru combaterea manei şi făinării să se adauge unul din produsele botricide specifice, cum ar fi: Nando, Chorus, Switch, CANTUS, Teldor, Scaut, Scala ş.a, conform Registrului de Stat. De-asemenea, se recomandă să fie întreprinse toate măsurile de combatere a buruienilor, legatul în verde, cârnitul şi operaţia de desfrunzire parţială a tufelor (se lichidează frunzele bătrâne de la baza lăstarilor), descoperind strugurii pentru pătrunderea mai bună a soluţiei în interiorul butucilor şi aerisirea acestora, pentru a evita dezvoltarea bolilor. Tratamentele cu fungicide urmează de continuat, în funcţie de condiţiile climaterice, receptivitatea soiului, gradul de dezvoltare a bolii, termenul de acţiune a preparatelor, termenul de aşteptare până la recoltarea roadei, cu alternarea obligatorie a preparatelor utilizate.
Cristina Parfeni