[ X ]
Starea fitosanitară a culturilor agricole. S-a continuat dăunarea de către speciile nocive și boli
12 Iunie

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme caldă, preponderent fără precipitaţii. Temperatura medie săptămânală a aerului a constituit +19,2..+21,2ºС, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +31ºС (SM Făleşti), iar cea minimă a aerului a scăzut până la +8ºС (SM Soroca, Camenca, Bravicea, Codrii, Bălţata, Ceadîr-Lunga).

Precipitaţii în decursul săptămînii au căzut în cantitate de 1-15 mm. Aceste condiţii au favorizat dezvoltarea ulterioară a majorității speciilor nocive de dăunători şi boli.

La păioasele de toamnă pretutindeni a continuat dăunarea păioaselor de toamnă și primăvară de ploșnița cerealelor, depunerea ouălor și eclozarea larvelor. A continuat dăunarea de gîndacul ovăzului, păduchi și trips. A continuat dezvoltrea și infectarea plantelor de făinare, rugina brună, septorioză și helmintosporioză.

La semănăturile de rapiţă de toamnă a continuat atacul de gărgărița silicvelor, ploșnițe și păduchi. Dintre boli a continuat dezvoltarea fomozei, alternariozei.

La semănăturile de sfeclă de zahăr a continuat dezvoltrea gândacilor țestoși, în număr neînsemnat. A continuat zborul moliei și a muștei miniere din generația hibernantă, cu depunerea ouălor și eclozare a larvelor. Pe unele suprafețe a început popularea de păduchele negru de frunză. S-a înregistrat manifestarea simptomelor pătarii negre bacteriane a frunzelor și a fomozei. A continuat dezvoltarea putregaiului rădăcinii.

Pe câmpurile de floarea soarelui a continuat popularea plantelor de păduchi și ploșnițe, dezvoltarea pătarii neagre bacteriene și alternarioză. Pe unele suprafețe a continuat dezvoltarea și infectarea plantelor de mană.

În livezi continuă zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor și oriental, cu depunerea ouălor și eclozarea larvelor. Continuă zborul fluturilor omidei păroase a dudului, depunerea ouălor, s-a semnalat eclozarea larvelor. Continuă dezvoltarea și înmulțirea păduchilor și acarienilor, hrănirea moliilor defoliatoare și a cotarilor; la păr a puricelui melifer (imago și larve). La măr a continuat dezvoltarea rapănului, și făinării. Pretutindeni la toate speciile sâmburoase a continuat dezvoltarea clasterosporiozei și ciuruirii bacteriene a frunzelor, la prun dezvoltarea polistigmozei și vărsatului prunelor.

În plantaţiile viticole a continuat zborul fluturilor moliei strugurilor, depunerea ouălor și hrănirea larvelor din prima generație.

În raioanele din sudul republicii (Cahul, Leova, Cantemir), și unele din centru (mun. Chișinău, Hâncești, Căușeni), după trecerea a două perioade de incubare s-au manifestat simptomele de mană pe frunze, la soiurile receptive a antracnozei și a făinării.

Condiţii favorabile pentru infectarea primară a viilor de mană s-au creat la mijlocul lunii mai, cînd au căzut peste 11-65 mm. O dezvoltare simţitoare a bolii se va semnala după precipitaţiile căzute recent, la temperatura aerului peste 15º, cu menţinerea picăturilor de apă pe bobiţe peste 15 ore. După fiecare cădere de precipitaţii va începe o nouă perioadă de incubare a bolii, și va continua infectarea frunzelor şi ciorchinelor.

Prin urmare, pentru combaterea maladiilor, în special a manei și făinării, imediat după înfloritul viței de vie neapărat de efectuat tratamente cu fungicide sistemice, omologate la cultură, conform Registrului de Stat. Ulterior, în condiții favorabile, perioada de incubație a manei și făinării va decurje în timp de 5-6 zile.

De reținut faptul, că pentru a majora eficacitatea tratamentelor chimice, trebuie oportun efectuate măsurile agrotehnice, îndreptate asupra ameliorării aerisirii butucilor și care asigură acoperirea calitativă a frunzelor și strugurilor cu fungicide (distrugerea buruienilor, cârnitul, legatul în verde) ș.a.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților