[ X ]
Starea fitosanitară a culturilor agricole. Ce plante sunt supuse atacurilor dăunătorilor
9 Iulie

În decursul săptămînii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme caniculară și cu precipitații. Temperatura medie săptămînală a aerului a constituit +23,1..+25,4ºС, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu pînă la +37,1ºС (SM Cahul), iar cea minimă a aerului a scăzut pînă la +13,0ºС (SM Briceni).

Suma precipitațiilor a constituit în mediu 13-59 mm. Cea mai mare cantitate de precipitații în decursul săptămînii au căzut în regiunea SM Leova – 71 mm.

Ploile puternice căzute izolat în decursul săptămînii, în unele raioane cu grindină, au cauzat vătămarea culturilor agricole. Aceste condiţii, au cauzat şi dezvoltarea ulterioară a majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli.

La semănăturile de sfeclă de zahăr a continuat înmulţirea şi dezvoltrea păduchilor, cu extinderea focarelor. S-a semnalat începutul zborului fluturilor moliei miniere din prima generaţie cu depunerea ouălor din a doua generaţie. A continuat infectarea plantelor de cercosporioză şi fomoză, dezvoltarea pătarii negre bacteriane şi a putregaiului rădăcinii.

Pe câmpurile de floarea soarelui a continuat înmulţirea păduchilor şi ploşniţelor, s-au manifestat simptomele de fomopsis şi fomoză, dezvoltarea pătarii neagre bacteriene şi alternarioză.

La tomate pe unele suprafeţe s-au semnalat primele simptome de fitoftoroză, diverse pătări, mai nocivă fiind alternarioza şi pătarea neagră bacteriană. Pe timp ploios şi moderat cald agresivitatea patogenului va spori. Prin urmare, tratamentele cu fungicide cu acţiune sistemică s-au de contact de continuat, iar pentru a nu crea forme rezistente la anumite substanţe, fungicidele utilizate de alternat.

În livezi a început zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor şi oriental, cu depunerea ouălor din a doua generaţie. A continuat dezvoltarea larvelor omidei păroase a dudului din prima generaţie, populând în deosebi pomii în localităţi şi de-a lungul traseeler .În unele livezi se menţine numărul sporit a moliilor defoliatoare, care dăunează în special fructele alipite de frunze. A sporit densitatea acarienilor, cu popuarea mai însemnată a mărului şi prunului. La măr şi păr, unde sistemul de protecţie nu se respectă, progresează dezvoltarea rapănului şi a făinării, în special după ploile căzute în ultima perioadă. În scopul protecţiei fructelor şi frunzelor, tratamentele cu fungicidele sistemice de continuat, cu alternarea obligatorie a acestora. Pretutindeni la toate speciile de sâmburoase continuă dezvoltarea clasterosporiozei şi ciuruirii bacteriene a frunzelor, la prun a polistigmozei.

În plantaţiile viticole în focare a continuat zborul fluturilor moliei strugurilor, depunerea ouălor şi eclozarea larvelor din a doua generaţie.

La viţa de vie a început a zecea perioadă de incubare a manei, dezvoltarea căreia pe unele sectoare puternic s-a intensificat după ploile căzute în ultima perioadă. La soiurile sensibile se semnalează intensificarea dezvoltării făinării, care în condiţii cu oscilaţii bruşte de temperatură şi umiditate a aerului va continua să infecteze frunzele, lăstarii şi strugurii până la darea în pârgă a bobiţelor. Prin urmare, tratamentele cu fungicide împotriva manei şi făinării urmează de continuat, în funcţie de condiţiile climaterice, receptivitatea soiului, gradul de dezvoltare a bolii, termenul de acţiune a preparatelor, cu alternarea obligatorie a preparatelor utilizate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților