Starea de urgență în sănătate publică, în Republica Moldova, se prelungește până în data de 15 februarie 2021. Decizia a fost aprobată, astăzi, la ședința Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică (CNESP), prezidată de Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, transmite CURENTUL.
CNESP constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă. În Republica Moldova, până la data de 10 ianuarie 2021 au fost înregistrate în total 149 391 cazuri, dintre care 3 139 decese și 138 440 au fost vindecate, iar 7 812 rămân a fi cazuri active. 4 974 persoane au forme ușoare ale bolii și urmează tratament la domiciliu, iar 2 540 persoane sunt spitalizate.
În context, Comisia a decis interzicerea, până la 15 februarie, a activității cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans și altor unități comerciale de acest tip. Totodată, se va menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor: de la ora 7:00 până la 22:00. Restricția se referă și la unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale și aeroporturi.
În continuare va fi interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor, care vor putea să desfășoare activitățile în strictă conformitate cu măsurile prevăzute în Instrucțiunea aprobată prin Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a CNESP. De asemenea, din 16 ianuarie se admite reluarea competițiilor sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise de către Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării.
CNESP a dispus ca instituțiile publice și private să activeze conform unui regim special de lucru, fiind atras la serviciu personalul strict necesar. Pentru angajații care nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, să fie asigurată munca la distanță. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență vor activa în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30.
Decizia CNESP reiterează măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. O prevedere aparte vizează persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Astfel, acestor persoane le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de țara din care vin, fără a fi obligate să completeze fișa epidemiologică și declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare de 14 zile.
Cristina Pendea