Începând cu data de 6 decembrie curent, starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova se prelungește pentru încă 60 de zile. Decizia a fost aprobată, astăzi, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului, informează CURENTUL.
În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre consecințele și riscurile războiului injust purtat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind că acestea se fac resimțite în continuare și în Republica Moldova. Bombardamentele îndreptate împotriva infrastructurii energetice din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic al țării noastre. În același timp, traversarea spațiului aerian al Republicii Moldova de rachetele rusești a periclitat securitatea aviației civile, iar racheta căzută, acum o lună, în localitatea Naslavcea a provocat pagube serioase și a pus în pericol siguranța cetățenilor noștri.
Potrivit prim-ministrei, pe măsură ce distrugerile cauzate de bombardamentele rusești în Ucraina capătă proporții din ce în ce mai mari, se atestă o creștere a fluxului de persoane din țara vecină care vin în Republica Moldova. Numai în luna noiembrie, dinspre Ucraina au fost înregistrate cu 2000 de persoane mai mult față de luna octombrie. Dacă aceste atacuri vor continua, există o posibilitate foarte reală ca acest număr să crească. De asemenea, rămâne deficitară aprovizionarea cu energie și gaze naturale, se atestă și o amplificare a acțiunilor din spectrul războiului hibrid.
„Evoluțiile recente ne arată că țara noastră se găsește într-o situație fără precedent, în care instituțiile au în continuare nevoie de instrumente rapide pentru a interveni atunci când viața și siguranța oamenilor sunt puse în pericol, când activitățile sociale și economice sunt întrerupte sau când oameni nevinovați sunt obligați să fugă din calea unui război nedrept și nemilos. De la zi la zi, trebuie să găsim soluții ca să avem curent electric și gaz. Dacă nu ar fi fost declarată starea de urgență, nu am fi putut să ajutăm companiile în domeniul energetic, nu am fi avut instrumente legale pentru a dispune stocarea de gaze naturale și nu am fi putut achiziționa rapid energie electrică din România, iar oamenii ar fi rămas pe întuneric”, a spus Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului a subliniat necesitatea introducerii în cadrul constituțional și legal a unor instrumente noi care să permită Guvernului să acționeze rapid și în afara stării de urgență. În acest sens, Ministerul Justiției lucrează la un proiect prin care Executivul va avea posibilitatea de a adopta ordonanțe de urgență, aplicabile imediat, dar supuse ulterior controlului parlamentar și constituțional. „Acest proces este unul de durată, iar noi avem nevoie de pârghii nu mâine, ci astăzi. Vreau să fie foarte clar că Guvernul pe care îl conduc are toată deschiderea în a consolida controlul parlamentar asupra deciziilor sale. Noi ne dorim transparență deplină și acționăm în interesele oamenilor”, a menționat prim-ministra.