Juristul Stanislav Pavlovschi afirmă că în cei 29 de ani de independență, când s-au schimbat multe Parlamente, Guverne, Președinți, nu a existat o guvernare care să nu proclame despre reforma justiției, transmite CURENTUL.
Juristul spune că partenerii de dezvoltare au alocat cu ușurință zeci și zeci de milioane de euro și dolari pentru soluționarea acestor probleme politice.
„Anii au trecut. Miniștrii justiției și procurorii generali au fost înlocuiți de câteva ori. Și noii oficiali numiți din nou le-au promis oamenilor munți de aur sub forma mult așteptatei reforme legale, dar promisiunile lor au rămas doar promisiuni.
Din păcate, o analiză elementară a situației actuale și a practicii de aplicare a legii a organelor de aplicare a legii din Republica Moldova arată că toate reformele promise oamenilor nu au fost altceva decât o înșelăciune.
Sistemul ordonat al agențiilor de aplicare a legii care a existat înainte a fost distrus.
Undeva pe parcurs, ancheta preliminară a fost pierdută și, odată cu aceasta, a fost pierdută și o întreagă generație de anchetatori.
Statul de drept în Moldova a devenit ceva abstract, transformând dreptatea dintr-un drept într-un privilegiu accesibil doar pentru cei bogați”, spune juristul.
Stanislav Pavlovschi afirmă că între timp mita și corupția au înflorit, iar nănășismul și cumătrismul au prin rădăcini în instituțiile statului.
„Ne confruntăm cu faptul că detenția preliminară s-a transformat dintr-o excepție într-o regulă. Condamnarea ilegală a persoanelor nevinovate a devenit, de asemenea, norma. Niciunul dintre oficiali nu poartă nicio responsabilitate pentru destinele distruse, familiile ruinate.
Corupția și mita au înflorit. Nanașismul și сumătrismul au prins rădăcini în instituțiile statului, devenind principalele criterii pentru avansarea în carieră.
Acest lucru a fost facilitat de creșterea excesivă a aparatului de stat, care s-a transformat într-o povară insuportabilă pentru întregul popor”.
El este de părere că multe din neajunsurile și haosurile sistemului judiciar sunt cei care fac reforma.
„Desigur, în mare măsură aceste fenomene negative sunt subiective și depind în mare măsură de activitățile fiecărui funcționar separat. Sunt și excepții, când funcționarii dau dovadă de profesionalism.
În același timp, numeroase motive pentru neajunsurile și haosul care domnește în sistemul de aplicare a legii din Moldova constau în imperfecțiunea diferitelor acte juridice cauzate de incompetența celor care ”reformează” sistemul juridic de mai mulți ani pe baza intereselor lor meschine și de partid.
Afirmăm cu regret că principiul de ”checks and balances”, aplicat în toate democrațiile lumii, care înseamnă controlul reciproc al diferitelor structuri de stat, nu funcționează în Moldova.
Mai mult, el este complet absent”.
Stanislav Pavlovschi punctează că e timpul ca promisiunile făcute să fie îndeplinite.
„Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, ca unul dintre obiectivele sale, prevede consolidarea statului de drept și protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Acordul prevede asigurarea independenței justiției și consolidarea luptei împotriva corupției, accesul la justiție și asigurarea dreptului la un proces echitabil.
A venit momentul în care promisiunile făcute poporului de către diferite guverne în ultimii 29 de ani, precum și obligațiile internaționale ale Moldovei, trebuie să fie îndeplinite în tocmai.
Beneficiarii reformelor legale adevărate ar trebui să fie poporul Republica Moldova, ci nu o gașcă de oficiali corupți”, mai spune Stanislav Pavlovschi.
Cristina Parfeni