[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sprijin european: În stânga Nistrului se inițiază servicii de îngrijiri paliative
9 Iunie

Stânga Nistrului preia experiența Chișinăului în crearea și menținerea serviciilor de îngrijire paliativă, transmite CURENTUL.

E posibil datorită unei inițiative a Fundației Filantropice Medico-Socială „Angelus Moldova”, sprijinită financiar de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Îngrijirea paliativă a devenit parte componentă a sistemului de sănătate în Republica Moldova încă din anul 2008. În stânga Nistrului, însă, îngrijirea paliativă este o noutate atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Conform statisticilor, în stânga Nistrului, la sfârșitul anului 2016, peste zece mii de persoane, adică 2,1% din populația regiunii, se aflau la evidența Dispensarului oncologic de la Tiraspol. Cota persoanelor care au decedat pe parcursul primului an de la stabilirea diagnosticului a constituit 27,6%, respectiv toți acești pacienți ar fi avut nevoie de îngrijiri paliative.

Proiectul prevede instruirea specialiștilor în domeniul îngrijirilor paliative, traducerea protocoalelor clinice naționale în domeniu, a ghidului de ÎP și a informațiilor de specialitate relevante. Astfel, în perioada 7-8 iunie, 13 specialiști din stânga Nistrului efectuează vizite la domiciliul pacienților împreună cu personalul de la Hospice Angelus și urmăresc cum sunt acordate serviciile de îngrijiri paliative pediatrice în staționar, la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus” din s. Isacova, raionul Orhei.

Acesta e unul din 30 de parteneriate, finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților