Centrul consultativ-diagnostic al Ministerului Apărării a fost dotat cu o cameră hiperbarică și echipament modern de diagnosticare. Utilajul, în valoare de 68 mii dolari SUA, a fost procurat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova din fondurile oferite de Ministerul Apărării.
„Achiziționarea echipamentului medical cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a contribuit considerabil la modernizarea infrastructurii medicale în corespundere cu standardele internaționale în domeniu. Acest utilaj este un suport pentru medici în prestarea asistenței medicale calitative, atât pentru pacienții militari, cât și pentru cei civili”, afirmă colonelul Andrei Marfin, medic, Șeful Centrului consultativ-diagnostic al Ministerului Apărării.
Camera hiperbarică oferă posibilitatea aplicării unui tratament non-invaziv pentru tratarea infecțiilor acute și recuperarea post-infecții, inclusiv post-COVID. Instalația permite oxigenarea optimă la nivel pulmonar și celular a pacientului, asigurând astfel reconstrucția vaselor sangvine deteriorate, a țesuturilor și chiar a organelor interne. Totodată, tratamentul efectuat în camera hiperbarică declanșează creșterea colagenului, care facilitează vindecarea și restabilirea organismului. Oxigenoterapia ajută, de asemenea, organismul să creeze noi celule albe în sânge, care sunt necesare în lupta împotriva infecțiilor și a bacteriilor.
Camera hiperbarică poate fi folosită la tratarea ulcerului piciorului diabetic, precum și osteomielitei. Oxigenoterapia mai e utilizată în cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon, a accidentelor de decompresie și a arsurilor termice.
Camera hiperbarică este utilă și pentru pacienții care au suferit de anumite tipuri de cancer și care au urmat tratamente cu radiații, precum și pentru persoanele cu radionecroză, ale căror țesuturi sunt deteriorate ca urmare a expunerii excesive la radiații ionizate.
Centrul consultativ-diagnostic al Ministerului Apărării a mai fost dotat cu o centrifugă medicală modernă, care este utilizată pentru investigații complexe de laborator.
Totodată, au fost procurate două sterilizatoare cu aer cald de diferite capacități și un distilator de apă.
În anii 2019-2021, PNUD a procurat pentru Centrul consultativ-diagnostic al Ministerului Apărării un aparat pentru radiografie digitală și un ortopantomograf, precum și alte echipamente medicale în valoare totală de 131.250 dolari.
Centrul consultativ-diagnostic acordă asistenţă medicală calificată şi tratament de ambulator militarilor şi membrilor familiilor acestora, angajaţilor civili, militarilor prin contract trecuţi în rezervă (retragere), dar și altor categorii de cetăţeni care beneficiază de dreptul la asistenţă medicală în instituţiile medico-sanitare ale Ministerului Apărării.
În perioada 2018-2019, tot prin intermediul PNUD, a fost procurat pentru Spitalul Clinic Militar Central echipament de ultimă generație: aparat semi-digital pentru efectuarea radiografiei, masă multifuncțională de operații, set pentru chirurgie artroscopică, autoclav pentru sterilizarea instrumentelor medicale, aparat modern pentru anesteziere, precum și alte echipamente în valoare totală de 617.237 dolari.