[ X ]
[ X ]
[ X ]
Specialiștii Republicii Moldova vor fi instruiți în România și Italia, în aplicarea tehnicilor inovative în tratarea maladiilor cardiovasculare
28 Iunie

Specialiștii din domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei din Republica Moldova vor fi instruiți în realizarea tehnicilor moderne a procedurilor invazive și neinvazive pe cord, de către specialiștii în domeniu din Italia și România, transmite CURENTUL.

În acest sens, astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un nou Acord de colaborare în cardiologie și cardiochirurgie cu Universitatea Bicocca din Milano Policlinico di Monza Hospital Group.

Astfel, documentul prevede cooperarea între  Universitatea din Italia și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internațional ,,Medpark”, Universitatea de Medicină ,,Titu Maiorescu” din București, Spitalul Monza din  București.

Documentul specifică desfășurarea mai multor programe de formare profesională cu individualizarea mai multor domenii principale de pregătire a cadrelor cum ar fi cardiologie, hemodinamică, chirurgie valvulară (operațiile plastice reconstructive), chirurgia coronariană, consolidarea capacităților diagnostice, imagistice ale BCV, inclusiv în domeniul ecografiei transesofagiene perioperatorii.

Acordul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii în baza unui alt acord și prevede colaborări în domeniul activităților culturale, didactice, educaționale și de cercetare în tratamentul bolilor cardiovasculare.

Menționăm că, începând cu anul 2006, Republica Moldova colaborează cu Cardioteamul Grupului Policlinic din Monza  în pregătirea specialiștilor în domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei. Echipele cardiologice și cardiochirurgicale italiene au realizat  mai multe vizite în Republica Moldova în cadrul cărora au efectuat operații pe cord deschis  la pacienții adulți și copii în Departamentul de cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican.

Tinerii specialiști au avut posibilitatea de a participa la Cursurile Internaționale organizate în cadrul Fundației „Ettore Majorano” având ca sediu locația Erice (Sicilia). Au fost efectuate teleconferințe on-line, având ca obiectiv prezentări tematice, reportaje din sălile de operații în direct, însoțite de comentariile celor mai renumiți cardiochirurgi din Europa.

Menționăm că, statisticile anului 2017, arată că circa 680.135 de persoane suferă de boli ale aparatului circulator și au fost efectuate circa 4720 de intervenții pe cord.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților