În Moldova a fost lansat Laboratorul de cercetare și instruire în domeniul securității cibernetice, transmite CURENTUL.
Proiectul a fost deschis la inițiativa Centrului de telecomunicații speciale, în cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate”, cu suportul Ambasadei SUA și Ambasadei Estoniei din R. Moldova.
La ceremonia de deschidere, dl Serghei Popovici, Directorul general al Î. S. Centrul de telecomunicații speciale, a menționat rolul semnificativ al partenerilor străini în realizarea cu succes a proiectului de creare a primului Laborator de securitate cibernetică în Republica Moldova. ”Cu siguranță acest proiect va avea un impact categoric în apărarea spațiului informațional, creând capacități de răspuns la problemele complexe de securitate cibernetică. Astfel, prin instruirile din cadrul acestuia, studenții și specialiștii IT, vor beneficia de schimb de informații din domeniul securității cibernetice și cele mai performante soluții”, a precizat dl Serghei Popovici.
Primele instruiri în cadrul laboratorului, urmează a fi organizate în perioada 10-22 octombrie curent, pentru specialiștii IT din cadrul autorităților publice: Procuratura Generală, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul IGP, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, ANRCETI, Centrul de Guvernare Electronică, Banca Naţională a Moldovei.
La finele cursului, participanții vor dobândi abilități practice de analiză, răspuns, monitorizare, investigare, testare și evaluare a evenimentelor, alertelor și incidentelor de securitate, identificate la nivelul infrastructurii cibernetice, reuşind astfel să-şi consolideze sistemul de planificare a situaţiilor de urgenţă, inclusiv capacităţile de management în caz de criză.
Cristina Parfeni