Președintele Parlamentului, Andrian Candu și Premierul Pavel Filip afirmă că nu au avut așteptări foarte mari referitor la identificarea unor soluții complexe în cadrul întrevederii, de astăzi, cu Președintele RM, Igor Dodon, informează CURENTUL.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, indiferent de rezultatul acestei întrevederi, cert este că merită să se comunice și să încerce să găsească soluții.
„Ce ține de vectorul extern, modelul de dezvoltare al RM – am discutat cu argumente ceea ce e mai bine pentru RM. Ne-am expus argumentele că UE presupune o dezvoltare mai rapidă în timp și mai calitativă. Faptul că imaginea UE a fost știrbită de unii politicieni, vina nu aparține UE, dar ne aparține celor care am greșit. Într-adevăr, am fost informați că în luna aprilie va fi semnat acel memorandum de cooperare EuroAsiatică, am și primit un model de proiect, urmează să analizăm, înțelegem că nu produce efecte juridice, vom reveni la subiect. Cert este că, apropierea de UE este o decizie corectă”, a precizat el.
Totodată, Candu a menționat că au discutat despre competențele suplimentare pentru Președinte. „Considerăm că, referendumul pentru RM – pentru a modifica Constituția, este inutil și inoportun, considerăm că, pentru RM – țară parlamentară este modelul potrivit. Considerăm că, la ora actuală și Constituția și cadrul juridic prevede toate competențele necesare încât cele trei instituții să funcționeze bine și cooperant. Alegerile anticipate sunt inoportune, deja suntem la mai bine de jumătate de termen, iar doi – în RM este nevoie de stabilitate”, a afirmat Candu.
Președintele Parlamentului a afirmat că au discutat și despre deschiderea oficiului NATO la Chișinău. „Am încercat să-i explicăm dlui Președinte, inclusiv cu argumente juridice că Biroul nu va aduce nici un impact negativ, ce ține de neutralitatea RM. Biroul va fi unul civil”, a adăugat Președintele Parlamentului.
Andrian Candu a confirmat că au fost câteva elemente, unde se pare că s-au înțeles. „Conflictul transnistrean – vom consolida eforturile, printr-un grup de experți pentru ca să găsim soluții într-un timp optim. Mediul de business, afaceri și investiții – să creăm condiții optime pentru investitori. În concluzie, nu au fost discuții ușoare, cert este că trebuie să comunicăm, iar instituțiile să-și desfășoare activitatea după competențe”, a conchis Candu.
La rândul său, Premierul Filip a menționat că între Președinție și Guvern sunt divergențe, însă dacă nu se discută se poate nimeri în situații dificile.
„Nu pot să spun că am luat decizii sau am găsit soluții, dar am discutat tehnic. Îmi doresc o colaborare între instituțiile statului. L-am informat pe dl. Președinte despre agenda reformelor prioritare pe care o are agenda Guvernului. Avem nevoie de reforme nu de blocaje, pentru a schimba viața cetățenilor spre bine. Am avut discuții și pe reforma pensiilor, am venit cu argumente pentru această reformă, care vine să aducă echitate în sistemul de pensii”, a afirmat Premierul.
Potrivit lui, au discutat și despre trecerea la datorie publică a creditului de urgență. „Noi trebuie să distingem clar, aici sunt două componente: unul ține de frauda bancară – pe care îl condamn, și este discuția asupra legii care prevede trecerea acestui credit de urgență la datorie publică – acest lucru a fost gestionat bine ca să nu alunecăm într-o criză bancară. Mă bucur că Președintele va promulga azi Legea privind subvenționarea agricultorilor. Urmează o perioadă importantă pentru Guvern, în implementarea reformelor, trebuie să dăm dovadă de conlucrare între instituțiile statului”, a conchis Premierul.
Andriana Cheptine