[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sondaj MEI: Impactul COVID-19 asupra activității companiilor din Moldova: 80% consideră că scutirea de taxe poate depăși criza
15 August

Rezultatele sondajului „Impactul pandemiei COVID-19 asupra activității companiilor din Moldova”, realizat de Camera de Comerț Americană din Moldova au fost prezentate în cadrul ședinței online a membrilor Consiliului Economic.

Sondajul a fost derulat în perioada 3 – 18 iulie, 2020, în baza informațiilor prezentate de către 205 companii din sectorul TIC, HoReCa, turism, industria ușoară, agricultură, transport, educație etc. Principalul obiectiv al studiului fiind furnizarea de informații actualizate privind impactul virusului COVID-19 asupra climatului de afaceri în Moldova.

Referitor la evoluția veniturilor în perioada de urgență comparativ cu perioada anului 2019, doar 13% din totalul respondenților au resimțit o dinamică pozitivă sau un nivel similar de venituri raportat la perioada anului trecut. În ceea ce privește factorii care la moment afectează negativ activitatea companiilor 77% din respondenți au fost impactați total sau semnificativ de diminuarea cererii la produse și servicii pe piața internă, respectiv 56% de dificultățile întâmpinate de partenerii lor de afaceri, exprimate prin întârzieri la încasarea facturilor emise.

Printre măsurile implementate de către companii în vederea atenuării impactului economic al pandemiei se numără: crearea oportunităților de export, accesarea de credite intra-grup, crearea unor noii linii de business, reducerea programului de funcționare, amânarea efectuării de investiții curente etc.

La capitolul măsuri care trebuie a fi implementate de către stat pentru depășirea crizei pandemice, 80% din respondenți consideră că reducerea impozitelor, taxelor și altor contribuții, poate impacta semnificativ sau absolut procesul de depășire a crizei pandemice, iar 75% consideră introducerea vacanței la plata acestora drept un instrument necesar în acest scop.

Studiul se va finaliza odată cu elaborarea unei matrici structurate pe sectoarele economice unde se va regăsi analiza situației acestora conform unor criterii, dar și principalele măsuri de redresare a consecințelor crizei pandemice.

Inapoi la arhiva noutaților