[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sondaj: Mai mult de 1/3 din funcționarii publici de la MADRM, APP și MEI nu sunt mulțumiți de comunicarea cu conducerea
9 Decembrie

Amnesty International Moldova (AIM) a lansat, astăzi, sondajul funcționarilor publici, ce reprezintă percepția funcționarilor publici privind politicile anticorupție și climatul de lucru în Autoritățile Publice Centrale (APC), transmite CURENTUL.

Sondajul reprezintă răspunsurile exclusiv al funcționarilor publici din toate ministerele, Agenția Proprietății Publice, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat, Poliția de Frontieră etc.

Chestionarul a fost unul anonim și la el au participat circa 643 persoane sau circa 33% din funcționari. Colectarea datelor a avut loc în perioada octombrie 2019.

Chestionarul a fost prezentat de expertele Lilia Carasciuc și Ianina Spinei și a cuprins mai multe compartimente.

„Cea mai mare parte din funcționari, întrebați de motivele de activitate în serviciul public, au spus că muncesc pentru a crește profesional, de a aduce utilitate statului, pentru un loc stabil etc. Majoritatea funcționarilor au spus că au instruiri tematice și au participat la ele. Mai mult din jumătate din funcționari au răspuns că funcționarul public are interese persoanele, jumătate au răspuns negativ. Cea mai mare parte nu înțeleg esența noțiunii de „interes personal”.

89% din respondenți au spus că nu sunt în drept să exercite atribuțiile de serviciu în situații de conflict de interese. Cel mai bine au dat răspuns cei de la Ministerul de Extern, Ministerul Justiției și Serviciul Fiscal.

La capitolul persoane apropiate conform cadrului legale, funcționarii nu prea știu că la persoane apropiate se referă și unchii, mătușile, nepoții, iar nănașii, cumetrii, foștii colegi de serviciu nu intră în această categorie.

Funcționarii publici nu prea cunosc sancțiunile pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale, falsul în declarații, nedeclararea situației de conflict de interese etc. La depunerea declarației de avere, o mare parte au raportat probleme cu sistemul tehnic.

Mai puțin de 2% din respondenți au spus că în ultimii doi ani s-au aflat în situații de conflict de interese, dar nu au declarat acest lucru și nici nu au rezolvat problema.

În medie, 51% din funcționari au spus că instituția unde activează a fost politizată pe timpul Guvernului Filip și 27% pe timpul Guvernului Sandu.

În medie, 40% au spus că profesionalismul le-a fost subestimat în timpul Guvernului Filip și 25% în timpul Guvernului Sandu.

În medie, 36% au declarat că unii angajați au fost premiați sau promovați nemeritat în timpul Guvernului Filip și 16% în timpul Guvernului Sandu.

Sunt multe opinii critice și insatisfacții care se referă la activitatea Guvernului Sandu când este vorba de comunicarea cu angajații.

La capitolul corupție, ¼ din respondenți au spus că ea există, altă ¼ au spus că nu, jumătate din ei s-au eschivat de la răspuns. O percepție mare a corupției este la Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră.

Am încercat să întrebăm dacă a crescut sau nu corupția pe perioada Guvernului Sandu comparativ cu Guvernul Filip. Respondenților le-a fost greu să răspundă, practic 64% nu au răspuns sau nu au putut răspunde.

70% din funcționarii publici au spus că sunt disponibili să denunțe actele de corupție, iar ceilalți au spus că nu. Printre motive este că nu cred că autoritatea îi va proteja ca avertizori de integritate.

La întrebarea care ar trebui să fie salariul pentru a nu fi admisă mita, dacă vorbim de un funcționar de rând, acesta trebuie să fie de 1,7 ori mai mare decât este. Cele mai mari așteptări salariale le au cei de la Fisc și Serviciul Vamal.

La întrebarea care ramură a puterii în stat o consideră cea mai coruptă. Ei au spus că, cel mai corupt este judiciarul – 71%.

O pondere înaltă din respondenți au spus că sunt satisfăcuți de comunicarea cu colegii, ceva mai puțin cu șefii și conducerea instituției.

Mai mult de 1/3 din angajații MADRM, APP și MEI se consideră nesatisfăcuți de comunicarea cu conducerea instituției”, au spus expertele.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților