[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sondaj: Grigore Cobzac – pe primul loc la alegerile parlamentare noi
19 Februarie

Pentru hânceșteni nu contează genul persoanei care ar putea obține funcția de deputat din partea Circumscripției uninominale nr. 38 mun. Hâncești – arată datele unui sondaj prezentat astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, pe un eșantion de 412 respondenți din 13 localități, realizat în perioada 12-16 februarie curent, informează CURENTUL.

Potrivit sondajului, au răspuns că ar prefera ca în această circumscripție să câștige mandatul de deputat un bărbat – 44,9%, femeie – 7,8%, nu contează genul persoanei – 46,8% și nu știu 0,5%.

Totodată, fiind întrebați, cât de important este ca viitorul deputat să fie băștinaș/originar din raionul Hâncești, respondenții au spus: foarte important – 38,5%, destul de important – 22,4%, nu prea important – 24,9%, deloc important – 12,7% și nu știu – 1,5%.

Referindu-se la care sunt calitățile principale de care trebuie să dispună viitorul deputat din partea circumscripției uninominale nr. 38 mun. Hâncești, respondenții au spus: „el trebuie să fie un tehnocrat, un gospodar bun, să conștientizeze problemele și grijile poporului” – 86,8%, „el trebuie să fie un politician abil, să aibă influență în cercuri politice” – 11,7% și nu știu sau nu au dorit să răspundă – 1,5%.

Fiind întrebați dacă vor merge la vot, sunt siguri că se vor prezenta la votare – 69,7%, probabil că se vor prezenta – 16,1%, probabil că nu se vor prezenta – 6,9%, sunt siguri că nu se vor prezenta – 6,9% și nu știu, nu răspund – 1,5%.

Cât despre pe cine vor vota la funcția de deputat în Parlamentul țării, cetățenii au enumerat: Grigore Cobzac – 16,7%, Ștefan Gațcan – 16,4%, Ion Mereuță – 9,7%, Olesea Stamate – 8,2%, Dorin Chirtoacă – 6,8%, Vitalie Balinschi – 6,0%, altă candidatură – 2,5%, nu știu, nu răspund – 20,1%, nu participă la vot – 6,7% și împotriva tuturor – 6,9%.

Totodată, respondenți au fost întrebați și cât de siguri sunt că vor vota anume pentru această persoană. Astfel, ei au răspuns: foarte sigur, alegerea mea este definitivă – 51,7%, mai degrabă sigur, voi vota această persoană dacă nu se va întâmpla ceva excepțional – 30,2%, mai degrabă nesigur, alegerea mea încă poate fi schimbată – 6,3%, absolut nesigur, alegerea mea destul de probabil se va schimba – 2,4% și nu știu – 9,3%.

În context, fiind întrebați ce problemă de importanță majoră pentru mun. Hâncești trebuie să rezolve, în primul rând, deputatul nou-ales, primele trei poziții numite de respondenți au fost: drumuri – 33,5%, apeduct – 15,1%, să ridice pensiile – 10,2%.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților