Autoritățile centrale din R. Moldova se bucură de cea mai mică încredere din ultimii 16 ani, cel puțin așa arată sondajele efectuate de IDIS Viitorul, „Calitatea guvernării evaluată prin prisma serviciilor prestate de stat”, implementată în perioada 14-25 septembrie, anul 2016, și de Compania sociologică „CBS Axa”, informează CURENTUL.
În top trei, de ce mai mare încredere în rândul cetățenilor se bucură: biserica – 70%, primăria – 58,1% și mass media – 58%, iar la polul neîncrederii se află Guvernul – 70,5%, Președintele – 75,6% și Parlamentul – 72,5%.
Conform sondajelor cel mai des populația din R. Moldova apelează la serviciile prestate de către instituțiile medicale – 58%, instituțiile de învățământ – 12,4% și administrația publică locală – 11%, care lucrează și cel mai bine.
Veaceslav Ioniță, expert IDIS “Viitorul” a declarat că acest rezultat este îngrijorător pentru R. Moldova ,,Faptul că autoritățile centrale ale statului se bucură de cea mai mică încredere este un indicator de îngrijorare, care arată de fapt efectul cumulativ al unor factori de ordin economic, social și politic în acest moment”.
Menționăm că, degradarea încrederii cetățenilor în instituțiile centrale ale statului a urmat o tendință de declin constant încă din anul 2006, iar în anul 2005 a înregistrat cea mai mare încredere de aproximativ – 52%.
Anastasia Borta