Deputatul Partidului Acțiune Solidaritate (PAS), Dan Perciun, menționează că soluțiile privind pensiile – plățile ocazionale sau modificarea formulei de indexare – sunt nepotrivite, transmite CURENTUL.
Deputatul a punctat și de ce:
„a) plățile unice în mod evident nu au un caracter permanent, lasă mult spațiu pentru manipulări electorale și nu reprezintă un angajament ferm din partea statului pe acest subiect.
b) modificarea formulei de indexare nu rezolvă problema, deoarece dincolo de aspectul conceptual – rolul indexării nu-i să majoreze pensiile ci să mențină constantă puterea lor de cumpărare
– indexarea nu garantează majorări semnificative decât dacă cuantumul indexării e fixat prin lege și nu e legat de rata inflației (ceea ce apriori indexare nu e). ori altfel anul viitor de exemplu inflația anuală va fi cam 2%, asta înseamnă că chiar dacă scrii în lege că indexezi dublu față de rata inflației majorarea va fi de 4%
– dacă scrii în lege un procent fix, ai oricum problema pensiilor mici noi stabilite. un pensionar cu pensia nou stabilită de 1300 de lei va trebui să aștepte ani buni până ajunge la minimul de existență”, scrie Dan Perciun.
În acest context, deputatul vine cu o soluție:
„Soluția cea mai simplă și potrivită este majorarea pensiei minime și racordarea valorii ei la minimul de existență. Asta costă (ca și indexarea suplimentară de altfel) de asta e nevoie de o abordare graduală care să echivaleze treptat pensia minimă la valoarea minimului de existență. La moment acest raport e de 0.6. Proiectul de lege înregistrat astăzi propune să ne asumăm obiectivul ca stat și să majorăm pensia minimă:
în 2021 – până la 75% din minimul de existență
în 2022- până la 85% din minimul de existență
în 2023 – până la 100% din minimul de existență
PS. Informație utilă pentru unii colegi:
a) indicile prețurilor de consum în 2019 a fost 4.8% nu 7%
b) propuneri de a scrie expres în lege un cuantum fix al indexării a avut și PSRM – 20% în 2017, 15% în iunie 2019
c) amendamente pe subiectul pensii mici au avut și alți colegi, nemaivorbind de inițiative legislative pe subiectul pensii așa că e bine să fim corecți”, mai punctează deputatul.
Cristina Parfeni