[ X ]
[ X ]
[ X ]
Soluțiile pentru redresarea situației din agricultură
19 August

Grupul de lucru pentru redresarea situației din agricultură, pe platforma parlamentară, a avut astăzi o discuție cu reprezentanții producătorilor agricoli vizavi de soluțiile care au fost identificate, discutate și pe alocuri agreate, informează CURENTUL.

„Scot în evidență aprecierea și satisfacția că noi, totuși, am reușit să organizăm aceste discuții. Scopul nostru este ca împreună cu factorii de decizie, Guvernul, să găsim cele mai fezabile soluții, în așa fel încât să atenuăm aceste consecințe”, a precizat președintele grupului de lucru – Nicolae Ciubuc, după discuțiile avute.

Potrivit lui, în cadrul discuțiilor s-au axat pe examinarea revendicărilor producătorilor, însă au fost identificate și alte soluții.

„Principalele soluții care au fost identificate:

· Reeșalonarea creditelor față de furnizorii de tehnică agricolă.

· Au fost identificate și urmează să fie transpuse deja în legi concrete modificări pe politica de subvenționare, în vederea eliminării certificatului privind lipsa datoriilor față de buget, care în acest an reprezintă un impediment suplimentar pentru obținerea subvenției, dar și schimbarea mecanismului de subvenționare a dobânzilor la creditele agricole.

· Am reușit practic să obținem acea agreare vizavi de majorarea Fondului pentru susținerea producătorilor, în sensul compensării, de la 200 milioane practic la 300 de milioane lei.

· Am agreat cu sectorul bancar inițierea și promovarea unui proiect de lege cu privire al reeșalonarea creditelor față de instituțiile bancare și nebancare.

· Extinderea programului de subvenționare a dobânzilor, a creditelor aferente activității de întreprinzător.

· Am găsit soluții asupra mecanismului de eliberare a certificatelor de forță majoră”, a enumerat Ciubuc.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților