[ X ]
[ X ]
[ X ]
Soluțiile liderului PL pentru a stopa focarele de Coronavirus în țară
7 Aprilie

Liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, consideră că pentru a stabiliza focarele de COVID-19 în țară este nevoie de aplicat carantina generală. Despre aceasta liderul PL vorbește în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.

„Atâta timp cât oamenii circulă pe stradă, indiferent că merg la serviciu, că nu merg la serviciu, atâta timp cât e circulație în Republica Moldova, virusul acesta se transmite, chiar dacă nu am avea circulație, oricum există riscul ca virusul să se transmită. Totuși, este obligatoriu să impunem carantină generală. Dacă impunem carantină generală și-i obligăm pe toți să stea acasă, oamenii nu mai contactează, atunci se poate stabiliza situația și putem vedea de la o zi la alta cum evoluează cifrele. Da, ele vor mai crește câteva zile, dar după aceea vor începe să scadă. Și în momentul în care rata îmbolnăvirilor zilnice va începe să scadă, înseamnă că avem stabilizată situația și lucrurile merg în direcția corectă. Altă cale nu există”, a spus Dorin Chirtoacă.

De asemenea, Dorin Chirtoacă consideră că în mediul urban trebuie interzisă ieșirea din domiciliu.

„Pentru a aranja lucrurile corect, este nevoie ca în mediul urban să fie interzisă ieșirea din domiciliu, deci să stea fiecare acasă la el, în apartament sau casă la sol, dacă are și să nu plece nicăieri decât o dată pe săptămână, un membru din familie până la magazinul cel mai apropiat, pe jos, sau la farmacie să ia medicamente sau produse alimentare după caz, revine înapoi și rămân toți în continuare în carantină, în autoizolare. În caz de urgență sau altă nevoie de medic – la telefon sunați, nu mergeți, fiindcă și acolo este risc, reieșind din faptul că avem peste 200 de medici din 750 de cazuri de îmbolnăviri”, spune Dorin Chirtoacă.

Cât privește mediul rural, Dorin Chirtoacă a spus:

„…aici lucrurile stau altfel cumva și aici în mod normal trebuie interzisă părăsirea localității. Deci ar putea ieși din domiciliu cei de la sate, dar doar pentru a prelucra loturile de pământ, pentru a prelucra câmpurile inclusiv cu tehnica agricolă, însă respectând acele reguli cu distanța socială ș.a.m.d. E mai puțin aglomerat la țară și, respectiv, avem deja experiența satului Bălceana care a fost în carantină și lucrurile au funcționat. Statul pentru asta trebuie să dea o compensație fiecărui de 3.000 de lei, care înseamnă cheltuielile medii de consum pentru o lună de zile și în felul acesta s-ar adresa nu toată populația, evident s-ar adresa după acest ajutor doar cei mai nevoiași și s-ar liniști societatea că există soluții pentru a depăși perioada de criză”, a spus Dorin Chirtoacă.

Potrivit liderului PL, în cazul în care toate cele menționate mai sus nu se respectă, „poliția și armata …. să aplice sancțiuni de ordin administrativ sau chiar penal, pentru că lucrul acesta se obține prin disciplină și nu în alt mod și trebuie să fie imperativ”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților