[ X ]
[ X ]
[ X ]
Soluții pentru încălzirea centralizată a blocurilor din Capitală, propuse de echipa unui candidat la șefia capitalei
16 Octombrie

Candidatul la funcția de Primar General al mun. Chișinău, Victor Chironda, împreună cu echipa sa, a venit astăzi cu soluții pentru încălzirea centralizată a blocurilor din mun. Chișinău, informează CURENTUL.

Într-o conferință de presă, expertul în domeniul energetic şi financiar-bancar, Sergiu Tofilat, a menționat că, pentru început, ei propun patru soluții.

„Și anume: punct termic individual (PTI) la fiecare bloc; conectarea individuală a fiecărui apartament la coloana de încălzire; contor individual la apartament, dar și termostat pentru reglarea temperaturii. Drept rezultat obținem: încălzire și apă caldă disponibilă anul împrejur, fiecare apartament are contor individual, putem regla temperatura în fiecare cameră, locatarul decide când conectează sau să oprească încălzirea în apartament, dar și facturi mai mici cu 30%”, a enumerat el.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, pentru a implementa acele soluții este nevoie ca locatarii să-și dea acordul, pentru a efectua modernizarea sistemului de încălzire și termoizolarea blocului, să se elaboreze un proiect tehnic și ultima etapă – finanțarea pentru executarea lucrurilor, însă fiecare locuitor trebuie să contribuie la finanțarea acestor lucrări de modernizare.

„În situația creată, ce poate face Primăria?! Dacă vorbim de acordul locatarilor – Primăria poate oferi consultație și asistență la perfecționarea documentelor. Ce ține de elaborarea proiectului tehnic – Primăria poate oferi finanțare pentru elaborarea documentelor de proiect și audit energetic al blocului. La capitolul finanțarea executării lucrurilor – Primăria poate atrage resurse mai ieftine, cu o componentă de grant; asociațiile de locatari pot contracta împrumuturi cu garanție din partea Primăriei; consumul de căldură scade, iar din aceste economii locatarii restituie împrumutul; proiectul devine sustenabil, putem reabilita mai multe blocuri”, a mai spus Tofilat.

Potrivit lui Chironda, pentru a realiza acest obiectiv trebuie să-și unească eforturile atât Primarul, cât și consilierii.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților