[ X ]
Solicitarea Prim-ministrului Maia Sandu privind selectarea judecătorilor la CC
16 Iulie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să selecteze „exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale (CC)”, informează CURENTUL.

„Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi și Gurin, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională. Restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară”, a scris Sandu, pe Facebook.

În același timp, premierul a comunicat și alte detalii. „Dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curețe din interior”, a conchis Sandu.

Totodată, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a făcut unele solicitări.

„Ministerul Justiției a expediat către CSM o scrisoare prin care notifică intenția de a restructura CSJ, care va include și reducerea numărului de judecători. În acest context, considerăm că suplinirea funcțiilor actualmente vacante nu este oportună. Sper CSM să susțină demersul. Este extrem de important ca judecătorii desemnați la Curtea Constituțională să fie integri, profesioniști și cu o reputație ireproșabilă. Astfel, cel mai bine este ca CSM să nu ia decizii în grabă și să ofere societății (și membrilor CSM) suficient timp pentru a analiza candidații, totodată asigurând maxima transparență pe tot parcursul procesului”, a conchis Stamate.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților