[ X ]
[ X ]
[ X ]
Solicitare către Guvern de la „unicul producător de ulei îmbuteliat pentru piața locală și mare contribuitor de plăți în buget”
5 Iulie
Directorul General al „Floarea Soarelui” SA, Stella Ostrovețchi s-a adresat Guvernului. Ea solicită să fie audiată de Cabinetul de miniștri la ședința planificată pentru mâine, 6 iulie curent, în municipiul Bălți, informează CURENTUL.

„„Floarea Soarelui” SA cere să nu fie ignorată solicitarea adresată de cel mai mare procesator din Republica Moldova, de unicul producător de ulei îmbuteliat pentru piața locală și marele contribuitor de plăți în buget.

Activitatea uzinei de ulei „Floarea Soarelui” SA este puternic afectată de dispoziţiei nr. 21 din 18 mai 2022, care prevede, printre altele, excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea soarelui.

„Floarea Soarelui” SA solicită CSE a Republicii Moldova abrogarea imediată a dispoziţiei nr. 21 din 18 mai 2022, efectele negative ale căreia vor duce la diminuarea activității uzinei, la reducerea plaților aferente în bugetul local și republican.

„Floarea Soarelui” SA cataloghează această decizie fără precedent ca o încalcare flagrantă a unui drept economic fundamental, ţintită exclusiv asupra unui producător autohton cu acţionari din Statele Unite ale Americii, printre care și Oaktree Capital Management LP – unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial” – se spune în adresarea Stellei Ostrovețchi.

Ea a reiterat că decizia de nerambursare a TVA reprezintă o practică vicioasă de naţionalizare a profiturilor unei afaceri private, ce ar putea fi interpretată ca o ameninţare directă și nejustificată asupra unei afaceri într-o economie de piață liberalizată.

„Mai mult, din martie 2022 și până în prezent, uzina de la Bălți „Floarea Soarelui” SA a procurat 65 000 tone de semințe de floarea soarelui de origine ucraineană. Activitatea uzinei se bazează până în prezent pe stocurile de origine ucraineană.

Dispoziţia nr. 21 din 18 mai 2022 a CSE lovește în posibilitatea fermierilor ucraineni de a vinde surplusul de semințe de floarea soarelui procesatorilor din Republica Moldova, blocând orice efort de a ajuta Ucraina în exportul de stocuri de semințe de floarea soarelui”, a adăugat ea.

Stella Ostrovețchi, în context, a menționat că „Floarea Soarelui” SA solicită Guvernului Republicii Moldova să revină la dialog deschis cu mediul de afaceri moldovenești, să înlăture din agendă practica vicioasă de ignorare a marilor producători autohtoni, cu rădăcini în istoria dezvoltării industriale a republicii; să restaureze climatul investițional legal și orientat spre dezvoltarea economică firească a întreprinderilor.

Inapoi la arhiva noutaților