Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piața externă, iar producerea lor poate deveni o activitate profitabilă pentru fermierii din Republica Moldova, afirmă experții proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova (USAID/APM), transmite CURENTUL.
Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 3,5 mii de hectare, amplasate în mare parte în zonele de Sud, Sud-Est și Centru. În anul 2019, producția globală de caise în Republica Moldova a fost de circa 15 mii de tone, însă în 2020, din cauza condițiilor climaterice, producția de caise s-a redus considerabil.
Caisele moldovenești de regulă sunt exportate pe piețele tradiționale, însă pentru a exporta pe piețele UE producătorii moldoveni trebuie să planteze soiuri noi, solicitate de consumatori, și tehnologii moderne pentru a recolta fructe calitative. Specialiștii USAID/APM recomandă livezi intensive cu o densitate de la 667 -1667 de pomi per hectar în funcție de portaltoi (Myrobalan 29 C și Wavit) cu soiuri noi ca Tsunami (EA 5016), Big Red, Kyoto, Lady cot, Faralia, Farbaly etc.
În anul curent, Asociația Moldova-Fruct, cu suportul APM și în parteneriat cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante au inițiat testarea soiului Lady Cot și a portaltoiului Wavit, care au fost deja incluse în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova (conform procedurii „testare în condiții de producție”), iar în 2021 acest proces va fi inițiat pentru alte 9 soiuri de cais: Pinkot, Pricia, Farlis, Alice Col, Anegat, Digat, Gilgat, Iziagat, Jengat.
Dorvalandro SRL din satul Mîndrești, raionul Telenești, deține circa 14 hectare de livadă de caise, inclusiv livadă intensivă cu soiuri moderne. Compania a decis să planteze soiuri moderne și să adopte tehnologii inovative de producere și post-recoltă pentru a fi competitivă pe piața externă, deoarece fructele în mare parte sunt exportate. În plus, Dorvalandro SRL a decis să testeze în livada sa soiul de cais Lady Cot pentru a fi inclus ulterior în Catalogul Soiurilor de Plante. Adrian Caldare, reprezentantul companiei, a menționat că adoptarea soirilor noi a fost determinată de intențiile companiei și negocierile privind exportul de caise în țările membre ale UE, cum ar fi Italia, Polonia, Romania. Totodată, soiurile noi plantate au început să fructifice chiar în anul trei de plantare și au circa 15 kg de fructe per pom, comparativ cu soiurile tradiționale și livezile tradiționale când încep a fructifica după patru sau chiar cinci ani, iar înflorirea târzie a exclus riscul înghețurilor târzii din primăvara anului curent.
Conform datelor statistice, actualmente recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este de 3-6 tone de fructe per hectar, comparativ cu livezile intensive irigate, unde recolta medie este de circa 20 tone per hectar.
Cristina Pendea