[ X ]
[ X ]
[ X ]
Societatea Surzilor din Moldova sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilitați de Auz
20 Septembrie

Comunitatea Surzilor din Republica Moldova marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de Auz. Timp de o săptămână aceștia vor organiza diferite evenimente cu participarea oamenilor care au deficiențe de auz, transmite CURENTUL.

Conform organizatorilor, din data de 21 septembrie până pe 25 septembrie Asociația Surzilor din Republica Moldova va desfășura mai multe activități.

Directorul Executiv ai Alianței Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova, Victor Koroli, a enumerat în ce constau aceste activități.

„Avem mai multe evenimente structurate pe zile. Pe 21 septembrie, la Casa de Cultură a Asociației Surzilor va fi premiera filmului „Arrivederci”, translat simultan în limbajul mimico – gestual. Vom avea un spot video numit „Imposibilul e temporar” și va fi plasat în transportul public din Bălți și Chișinău. După masă va fi organizat un meci de șah simultan cu d-nul Veaceslav Slovineanu – maestru internațional în șah și antrenorul echipei de șah a Moldovei.

Pe 22 septembrie vom avea o platformă digitală online, iar tema acesteia va fi despre proteza auditivă, ca temă dizabilitatea de auz.

Pe 23 septembrie va începe marșul turistic al persoanelor cu dizabilități, pe traseul Chișinău – Vadul – lui – Vodă. Aceștia vor opri în orașele mai mari și vor scrie demersuri la primărie. După masă se va organiza o platformă online cu Cornelia Bodorin – doctor în psihologie.

Pe 24 septembrie, coloana de mașini se va deplasa de la Vadul – lui – Vodă spre Chișinău, în PMAN. După ora 14.00 va începe flashmobul.

Pe data de 25 septembrie, la Asociația Surzilor se va organiza Ziua ușilor deschise”, a specificat Victor Koroli.

Totodată, Prim Vice-președinte al Asociației Surzilor din Republica Moldova, Natalia Babici, a declarat că flashmobul vine să arate lumii că oamenii care au ca dizabilitate auzul, nu sunt cu nimic mai prejos decât oamenii sănătoși.

„Flashmobul este o activitate prin care noi, persoanele cu dizabilități, vrem să atragem atenția societății să nu fim discriminați, să fim incluși ca persoanele sănătoase în societate, să avem acces la informația, la educație și instruire. La flashmob se vor aduna în jur de 2 sute de persoane. Noi nu cerem mila, noi cerem egalitate. Pe 25 septembrie în sala de festivități va fi expoziția mărfurilor produse de persoanele cu dizabilități. Va fi o expoziție a lucrărilor din lemn create de aceste persoane și o gală a fructelor. Vom avea artiști cu aceleași dizabilități din Ucraina”, a spus Natalia Babici.

Ziua Internațională a Oamenilor cu Deficiențe de Auz este sărbătorită în Moldova în ultima zi de duminică a lunii septembrie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților