[ X ]
[ X ]
[ X ]
Societatea civilă: Eforturile noastre nu sunt în van, protestele trebuie să continue
15 Iunie

Societatea civilă a făcut concluziile protestelor împotriva modificării sistemului electoral, ce au avut loc în mai și iunie, transmite CURENTUL.

Reprezentanții societății civile au calificat protestele drept reușite și au îndemnat cetățenii să nu fie indiferenți față de soarta lor.

Directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a menționat că majoritatea populației la început era de acord cu schimbarea sistemului pentru că își puteau singuri demite deputatul, dar după ce au aflat că nu se mai permite – s-au întors împotrivă.

Oazi Nantoi, directorul de program în managementul conflictelor al Institutului de Politici Publice, a spus că inițiativa de modificare a sistemului electoral vine de la un partid care se teme să nu fie dat jos de la guvernare. „Cu inițiativa vine un partid care nici partid nu este, care a fost nevoit să-și retragă candidatul pentru ca lumea să nu vadă goliciunea partidului. Acest partid înțelege că nu are nici o șansă dacă va fi păstrat actualul sistem. În țară se instaurează regimuri totalitare banditești. În R. Moldova acum e o atmosferă de frică, șantaj, deținuți, dosare și uneori corupere. Trebuie să fim vigilenți la astfel de inițiative”, a spus Nantoi.

Expertul economic, Sergiu Tofilat, a spus că scopul acestor proteste era de a exprima părerea și speră că guvernarea va ține cont de recomandările Comisie de la Veneția. „Poziția noastră rămâne neschimbată. Problemele sistemului electoral actual le știm, dar proiectele propuse de PDM și PSRM nu au nimic în comun cu sistemele mixte și uninominale de peste hotare. Facem apel către cetățeni să urmărească atent știrile și să nu se lase manipulați”, a spus Tofilat.

Igor Boțan, directorul ADEPT, a spus că societatea civilă a pledat pentru bunul simț. „Nu este clar de ce un sistem susținut de 35% din cetățeni este schimbat pe un sistem susținut de 15%. Dacă sunteți nemulțumiți de nivelul salariului, spuneți că trebuie schimbat cuantumul acestuia. De ce dacă sunteți anunțați că acesta va fi micșorat de 2 ori nu spuneți nimic?” – a menționat Boțan.

Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a menționat că „atunci când partidele de opoziție și societatea civilă se unesc împotriva unui proiect, atunci el chiar este rău. Problema nu e în sistem, dar – în politicienii corupți”, a subliniat Gribincea.

Analistul politic Alexei Tulbure: „Eforturile noastre nu sunt în van. Protestele trebuie să continue și nu Comisia de la Veneția va opri această schimbare a sistemului electoral, dar – eforturile noastre”.

Valeriu Pașa, expert asociat al Transparency International Moldova: „Societatea civilă a reușit să organizeze aceste proteste și flashmob-uri, să colaboreze cu instituțiile internaționale. Considerăm că, acestea vor avea un efect. Urmează mâine să vedem care este verdictul Comisiei de la Veneția”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților