La Edineț, Ialoveni și Cahul au loc acțiuni ale societății civile locale privind susținerea votului mixt, transmite CURENTUL.
Acțiunea se datorează unei organizații neguvernamentale – „Inima Deschisă” și președintelui Alexandru Mansurov, care a menționat că, de când activează organizația, nici un deputat din Parlament nu a avut nevoie de oamenii pe care i-a ajutat și din această cauză sunt convinși că votul mixt le va ajuta singuri să decidă cine să-i conducă și să-i ajute.
Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, a menționat că majoritatea cetățenilor sunt pentru schimbarea sistemului electoral, pentru ca societatea singură să-și schimbe pașii.
Președintele raionului Edineț, Iurie Garaș, a spus că datorită schimbării sistemului de vot, cetățenii vor putea să pună în slujba poporului partidele și politicienii. „Dacă nu-și vor face datoria, vor fi demiși din funcție, dacă vor fi membri de partid, așa și vor rămâne la putere. Este o măsură bună ca oamenii singuri să poată să-și aleagă viitorul”, a spus el.
La eveniment a participat și deputatul democrat Oleg Sîrbu, care a menționat că astăzi toți aleg schimbarea. „S-a făcut schimbare în procuratură, justiție, reforma pensiilor, APL-urilor. Aceste schimbări nu vor fi pe deplin dacă nu se va shimba și sistemul electoral. PDM și-a dorit această schimbare, s-au strâns peste 850 mii de semnături pentru ca deputații să fie aleși în baza votului uninominal. 51 deputați vor fi aleși în bază de uninominal și 50 pe bază de mixt. Este regretabil că unele forțe încearcă, la Chișinău, să compromită acest lucru. Noi nu vrem o scindare a societății, așa cum vor acele forțe politizate. Scopul nostru nu este să colectăm devidende politice, așa cum vor acele forțe”, a spus deputatul.
Și la Ialoveni a avut loc o acțiune susținere pentru modificarea sistemului electoral, în cadrul căreia au venit cetățeni din raioanele din centrul țării.
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menționat că este nevoie de modernizarea clasei politice prin modificarea sistemului electoral. „Sistemul proporțional este deja discreditat. Personal, nu vreau să fiu un anonim pentru Dvs.. Vreau ca Dvs. să alegeți cine să vă reprezinte. Candidații să vină să vă raporteze, să vă dea darea de seamă asupra la ceea ce se întâmplă. Pentru a atinge compromisul societății civile, am acceptat să venim cu acest vot mixt. Ne propunem ca în viitoarele alegeri să fie aleși 50 deputeți pe liste de partid și 51 deputați pe liste uninominale. Proiectul este susținut și de partidele de opoziție, de 850 mii cetățeni care și-au depus semnătura, primari, ONG-uri, societatea civilă, minorități naționale”, a spus Sergiu Sîrbu.
Ministra Culturii, Monica Babuc a precizat că deputații trebuie să lucreze în numele cetățenilor. „În ultimii ani, autoritatea Parlamentului a scăzut, în topurile negative se află Legislativul țării. Schimbarea sistemului de vot se face pentru a responsabiliza clasa politică. Vrem ca deputații pe care îi cunoaștem să fie aleși în Parlament”, a spus ministra.
Peste 10 mii de persoane care susţin votul mixt s-au adunat în sudul ţării, în oraşul Cahul, potrivit www.publika.md. E vorba de preşedinţi de raioane, primari, oameni de cultură, dar şi simpli cetăţeni adunaţi din mai multe raioane. „Lumea nu este mulţumită de activitatea politicienilor din Parlament. Este nevoie de o schimbare. Votul mixt este o schimbare spre bine. Asta ne dorim pentru că avem nevoie de parlamentari competenţi care să aibă girjă de nevoile ţării. Cunoaştem bine că unele partide politice se opun acestei schimbări. Nu îşi doresc să lase puterea în mâinile cetăţenilor. Avem nevoie să votăm nu doar pe listă de partid. Dorim să votăm direct deputaţii noştri. Doar prin această reformă vom vedea binele în ţara noastră”, a declarat juristul Lia Banari.
Amintim că, astăzi societatea civilă protestează în fața Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral.
Cristina Parfeni