[ X ]
Societatea civilă: Cerem Parlamentului să respecte legislația și să țină cont de părerea cetățenilor
8 Mai

Reprezentanții societății civile anunță că vor continua flashmob-urile la Parlament, fiind nemulțumiți de votarea celor 2 proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral, transmite CURENTUL.

Potrivit reprezentanților, votarea legilor a fost ilegală, mai ales în ajun de venirea Comisiei de la Veneția. Societatea civilă anunță că flashmoburile se vor transforma în proteste, dacă nu vor fi auziți, și cer anularea proiectelor de lege.

Avocatul Vladislav Gribincea spune că, în urma aplicării acestor proiecte de lege doar 2-3 partide politice puternice vor accede în Parlament.

„Acest lucru subminează democrația. Un proiect de lege, înainte de a fi supus votului în Parlament, trebuie să treacă expertiza anticorupție, avizul Guvernului și avizul Comisiei juridice a Parlamentului. Parlamentul s-a grăbit să voteze aceste două proiecte de lege în ajunul vizitei Comisiei de la Veneția. Avizele Comisiei nu vor fi validate dacă proiectele vor fi adoptate. Astfel, 20 de ONG-uri și 4 semnatari cerem Parlamentului să respecte legislația și să țină cont de părerea cetățenilor, iar partenerilor de dezvoltare să nu mai finanțeze proiectele inițiate de guvernare dacă această lege se adoptă”, a spus avocatul.

Lilia Caraşciuc, directorul executiv Transparency International Moldova, a menționat că, dacă cetățenii își doresc atât de mult schimbarea sistemlului electoral, atunci nu este nevoie de a adopta legi „sub masă”. Cetățenilor le-a recomandat să participe la flashmob pentru a nu distruge democrația.

Ion Manole, directorul executiv Promo-Lex, a cerut organizațiilor neguvernamentale, care au semnat că sunt de acord cu modificarea sistemului electoral, să fie atente și să nu facă jocurile politice.

„Am cerut, la început de an, crearea unui grup de lucru pentru a examina avantajele și dezavantajele unui eventual nou sistem electoral. Propunerea s-a ignorat și în schimb s-a început o amplă campanie bine regizată în mass media despre votul uninominal. La dezbateri tot a fost o înscenare. Mai mult, în media circulă rezultatele sondajului realizat de Promo-lex la început de an, când în proporție de 52% se vroia votul uninominal. Un sondaj recent arată că procentul a scăzut la 29%. Rugăm ONG-urile să nu facă jocurile politice”, a spus Ion Manole.

Totodată, repezentanții societății civile au anunțat că și azi vor organiza flashmob.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților