[ X ]
Societatea civilă cere impozitarea Mitropoliei Moldovei: „Avem 9500 de semnături”
8 Noiembrie

Mai mulți activiști civici și teologi cer impozitarea Mitropoliei Moldovei, în contextul serviciilor prestate de biserică contra plată și fără eliberarea cecului, transmite CURENTUL.

Activiștii au creat o petiție online, unde fiecare cetățean poate semna pentru ca Mitropolia și bisericile din R. Moldova să fie impozitate.

Doina Ioana Străisteanu, avocată, spune că biserica se comportă ca un agent economic și fiecare agent este impozitat de stat. Astfel, prin mai multe solicitări la diferite instituții publice, se cere să fie respectate regulile din Constituție.

„În ultima perioadă reprezentanții bisericii se implică în campania electorală. În legea 125 cu privire la cota religioasă prevede că biserica nu se implică în activitatea politică. În legea codului fiscal, biserica este scutită de impozite.

Am solicitat inspecțiilor fiscale să introducă în biserici aparate de casă pentru eliberarea bonului de plată.

Am solicitat și inspecției muncii pentru ca toți cei care lucrează în domeniul acesta să beneficieze de pensii.

Am solicitat Procuraturii Generale să verifice dacă copiii, orfanii, persoanele cu dizabilități care cerșesc pe lângă biserică nu sunt cumva ilegale și să verifice banii cu care se cumpără obiecte scumpe în biserică de care nu este nevoie. În caz contrar asta este o schemă de spălare de bani.

Avem 9 500 de semnături, comentarii, susțineri la această inițiativă.

Cerem bisericilor să-și urmeze misiunea, nu să iasă în public să dezbine societatea”, a spus avocata.

Rodion Gavriloi, activist civic, absolvent al seminarului teologic – ortodox al Arhiepicoscopiei București, a spus că majoritatea preoților se folosesc de funcția lor pentru a-și dobândi avere.

„În orice parohie și mănăstire trebuie să existe un consiliu parohial, cei care gestionează plățile. În realitate, acestea sunt gestionate de preotul paroh. Din această cauză își cumpără mașini și case de lux. Viața lor nu este ca a fiecărui cetățean, chiar și a unor deținători de companii private. Impozitarea nu va impune cum se va cheltui acești bani, ci va face o transparență – de unde vin banii, pentru ce se cheltuie”, a spus Rodion Gavriloi.

Ion Andronache, activist civic, student la Academia de Teologie Ortodoxă Chișinău, a spus că poziția preoților prezenți la conferință nu neapărat este poziția fiecăruia din acest domeniu, iar impozitarea va responsabiliza pe cei care profită de munca lor.

„Biserica nu sunt doar clericii, suntem noi, creștinii. Noi creăm biserica. Poziția acestor clerici nu reprezintă numaidecât poziția tuturor credincioșilor. În calitate de creștin – ortodox sunt pentru impozitare, asta va responsabiliza biserica. În general, cununiile și botezurile trebuie să fie gratis, donațiile să fie benevole, preotul să fie doar prestator de serviciu. Dacă el se comportă ca un agent economic, atunci să fie impozitat”, a spus studentul.

Sociologul Petru Negură a spus că biserica trebuie să se ocupe de menirea ei, nu de politică și de dezbinarea societății. „Petiția care am făcut-o nu vizează un act de răzbunare. Este o adresare către biserică, instituțiile statului și cetățeni pentru a pune lucrurile la punct. Biserica trebuie să se ocupe de menirea care și-a asumat-o. Ea nu poate fi agent economic sau actor politic. Statul a intrat cu ei în complicitate, dar noi nu trăim în evul mediu. Biserica în loc să fie o instituție care contribuie la uniune și solidaritate, dezbină societatea, de fapt”, a spus sociologul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților