Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au susținut un briefing de presă privind componenta economică a Raportului de alternativă de activitate a Guvernului Gavrilița. Potrivit lor, economia țării este în așteptarea soluțiilor de la Guvern, soluții întârziate definitiv, informează CURENTUL.
„S-au împlinit deja 100 de zile de activitate a Guvernului Gavrilița. La prezentarea programului de guvernare „Moldova Vremuri Bune” s-a anunțat că prioritatea zero a Guvernului este punerea pe picioare a economiei țării. Au trecut 100 de zile și guvernul nu a prezentat nici măcar o strategie sau viziune care să ne arate cum trebuie să îmbunătățim situația economică a țării, fără nici măcar un plan de acțiuni care să ducă la implementarea programului de guvernare. Deja de peste o lună de zile Guvernul este în întârziere cu prezentarea propunerilor pentru buget pe anul 2022 și a politicii bugetar-fiscale”, a declarat deputatul PSRM, Tatiana Cunețchi.
Ea a spus că, agenții economici nu știu care vor fi taxele, impozitele în anul viitor.
„Proiectul politicii bugetar-fiscale și Bugetul de stat încă urmează să fie consultat cu patronatele și sindicatele care au acumulat foarte multe întrebări și reproșuri în adresa actualei guvernări. Moștenirea economică este bună. Datorită politicilor corecte de guvernare care au fost în perioada precedentă, Guvernul a moștenit o economie în creștere. Bugetul public național înregistrează o creștere de peste 21%, față de perioada respectivă a anului precedent. Aceste cifre demonstrează că acțiunile noastre care au fost întreprinse anul trecut și în prima jumătate a acestui an au fost corecte”, a precizat deputatul.
Potrivit ei, multe dintre cheltuielile suplimentare au fost făcute de guvernare în altă direcție decât așteaptă cetățenii și de care are nevoie economia țării. S-au dat milioane suplimentare la Președinție, pentru acoperirea cheltuielilor salariale în ministere, pentru finanțarea ministerelor noi create, iar cetățenii și agenții economici așteaptă suport de la guvern.
„Se face nu ceea ce se așteaptă. În acest sens vom aminti că Guvernul s-a opus vehement inițiativelor care au drept scop susținerea păturilor vulnerabile. Astfel, toate inițiativele legislative care au drept scop susținerea cetățenilor țării noastre au fost avizate negativ de Guvern. În pofida problemelor, „cireașa de pe tort” este alocarea de mijloace din bugetul statului a 1,7 miliarde lei pentru societatea pe acțiuni „Energocom” pentru achiziționarea gazelor naturale la prețuri exorbitante”, susține Cunețchi.
Totodată ea a spus că, opoziția parlamentară a solicitat de nenumărate ori audierea persoanelor importante din guvern: prim-ministrului, ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, dar solicitarea audierilor de fiecare dată a fost respinsă.
Cristina Jicol