[ X ]
„Soarele, Pământul și vremea”: La 23 martie este marcată Ziua Mondială a Meteorologiei
23 Martie

Ziua Mondială a Meteorologiei este sărbătorită în fiecare an, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) din 23 martie 1950 şi a contribuţiei semnificative realizate de către serviciile meteorologice naţionale în securitatea şi bunăstarea societăţii. Republica Moldova este membru al OMM din anul 1994 şi participă activ la activităţile acesteia, transmite CURENTUL.

Tema Zilei Mondiale a Meteorologiei din acest an, propusă de OMM, este: „Soarele, Pământul și vremea”. Radiația solară este principala sursă de energie termică pentru aproape toate procesele naturale care se dezvoltă în atmosferă și în hidrosferă.

Datele măsurătorilor de satelit realizate în ultimii 30 de ani arată că suma energiei solare emisă nu a crescut și că încălzirea recentă observată pe Pământ nu poate fi explicată prin schimbarea activității solare. Creșterea temperaturii, care duce la topirea ghețarilor și încălzirea apei în oceane se datorează prezenței în atmosferă a gazelor cu efect de seră. Concentrația de dioxid de carbon a crescut la 405,5 părți.

În Chișinău, pe tot parcursul anului, durata medie lunară de strălucire a soarelui variază de la 58 de ore în decembrie și până la 309 de ore în iulie. Cu toate acestea, în Republica Moldova frecvența numărului de zile fără soare este destul de mare – de la 70 zile în sud până la 86 zile în nordul țării. Cel mai des acestea sunt observate în lunile noiembrie și februarie (10-17 zile pe lună).

Vara, zilele fără soare nu sunt observate anual. Numărul mediu a lor nu depășește o zi pe lună. Pentru utilizarea practică a geopotențialului natural, sunt necesare și informații despre radiația solară globală (directă și difuză) care ajunge pe o suprafață orizontală. În medie anual se observă că radiația directă prevalează asupra radiației difuze (54% și, respectiv 46%). Norii diminuează cantitatea de radiație solară directă în perioada de iarnă cu 70-80%, iar vara – cu 40- 50%, respectiv crește radiația difuză.

Conform datelor SM Chișinău, valoarea anuală a energiei solare pe o suprafață orizontală în medie constituie 4574 MJ/m2. 75% din această cantitate de energie este primită în perioada caldă. Valorile medii lunare ale radiației solare se modifică în cursul anului de la 93 MJ/m2 în luna decembrie la 687 MJ/m2 în iulie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților