[ X ]
[ X ]
[ X ]
Slusari, despre frauda bancară: Cifrele sunt groaznice și, cu certitudine, nu este vorba doar despre un miliard de euro
22 August

Vicepreședintele Parlamentului, Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing, a comunicat mai multe detalii privind informațiile venite de la Banca Națională, informează CURENTUL.

„Avem o informație de la Banca Națională, pe care cu părere de rău nu o pot publica, este o informație exhaustivă privind câți bani au fost atrași și plasați în cele 3 bănci în perioada 1-27 noiembrie 2014 – sunt 7 pagini detaliate. Aceasta referitor la informațiile că la momentul când au fost acordate garanțiile de stat cele 3 bănci erau devalizate și că acolo nu erau bani și trebuia de urgență de făcut ceva. Da, trebuia de urgență de făcut ceva, dar întrebarea este una foarte pertinentă: de ce în această perioadă rulajul banilor care au fost în cele 3 bănci a fost unul imens. Când am făcut calculele câți bani acolo au intrat în aceste 3 săptămâni după acordarea garanțiilor de stat, m-a luat groaza. Cifrele sunt groaznice și, cu certitudine, nu este vorba doar despre un miliard de euro”, a comunicat Slusari.

„Astăzi am înaintat încă un demers la Banca Națională, să ne spună câți bani au ieșit din cele 3 bănci, după acordarea garanțiilor de stat și până la introducerea administrării speciale din partea Băncii Naționale”, a mai adăugat președintele comisiei.

Ce ține de audierile din cadrul comisiei, Slusari a declarat: „Ieri la audieri s-a prezentat fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu și nu s-a prezentat doamna Politova-Cangaș. Am obținut informații foarte importante de la domnul Arapu”.

„Astăzi – mâine, mai facem schimb de păreri vizavi de audierea domnului Vlad Filat, dacă decidem – probabil că săptămâna viitoare încercăm să-l audiem, dar decizia nu este definitivă”, a mai adăugat Slusari.

În acest fel, președintele comisiei a vorbit despre numărul audierilor până la acest moment. „Noi deja am audiat 23 de persoane, factori-cheie în aceste procese. Important e ca până la 10 octombrie să ne încadrăm în termen”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților