[ X ]
Slusari, despre comasarea ANRE cu Consiliul Concurenței: Se creează impresia că Parlamentul nu știe ce-i de făcut cu acest ANRE
5 Octombrie

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, propune deputaților să renunțe la ideea comasării ANRE și a Consiliul Concurenței, transmite CURENTUL.

Potrivit politicianului, inițiativa arată slăbiciunea guvernării în procesul combaterii acordurilor de cartel și al majorării nejustificate a prețurilor la mai multe produse.

„Se crează impresia că Parlamentul nu știe ce e de făcut cu aceste ANRE și Consiliul Concurenței din epoca lui Plahotniuc și pornește la Cahul prin Briceni.

În primul rând, aceste două instituții au două sfere de reglementare absolut diferite și o bază legislativă absolut distinctă. Consiliul Concurenței are drept scop combaterea practicilor anticoncurențiale și a concurenței neloiale din TOATE domeniile și este instituție-cheie în procesul formării prețurilor în condițiile economiei de piață. ANRE are funcții de reglementare importante, însă DOAR în domeniul energetic. După asemenea logică a autorilor conceptului restructurării, ar fi trebuit de comasat cu Consiliul Concurenții și Banca Națională, CNPF, ANRCETI, care, la fel, reglementează alte domenii importante”, spune Alexandru Slusari.

El afirmă că tentativa va fi de durată enormă, dar și că e nevoie de modificat cardinal legislația, de stabilit – cu greu – sarcinile autorității nou create cu divizarea pe domenii, de efectuat multiple proceduri tehnico-juridice. „Credeți-mă, timp de un an activitatea ambelor instituții va fi paralizată sub motivul că se reformează”, a adăugat Slusari.

În context, fostul deputat punctează că este nevoie de consolidat Consiliul Concurenței cu oameni integri și profesioniști și de amendat puțin legislația după modelul European, prin extinderea atribuțiilor entității în cadrul identificării acordurilor de cartel.

Cât privește ANRE, Alexandru Slusari spune că este necesar de manifestat voință politică și de a demite epavele lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu în baza Declarației privind capturarea statului. „Mai apoi e nevoie doar de organizat procedura transparentă a numirii altor persoane competente și oneste în fruntea instituției. Tot procesul va dura maxim o lună, desigur în condițiile existenței bunelor intenții și a voinței politice”, afirmă Slusari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților