[ X ]
Situația socio – demografică în țară este sub minima medie pe republică. Iată care sunt datele statistice
22 Septembrie

Astăzi a fost lansat Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică unde au fost prezentate rezultatele situației socio – demografice din raioanele din țară, transmite CURENTUL.

Indicii integrali sunt folosiți pentru a monitoriza indicele economic și social, dar și securitatea demografică.

Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică a fost instituit pe baza a 4 indici: demografic, sănătate, social, ocupațional.

Fiecare variază de la 1 la 100 de puncte. La capitolul indicelui demografic, cel mai mare punctaj are Chișinăul, raioanele Dubăsari și Ialoveni – 67,5 – 63 puncte. Cel mai mic punctaj a fost înregistrat în raioanele Briceni, Dondușeni și Ocnița – 37,4 – 30,5 puncte. Indicele a fost stabilit după gradul înalt de îmbătrânire, rata fertilității și fluxul migrațional.

La capitolul indicelui sănătății, cel mai mare punctaj au raioanele Nisporeni, Cahul, Cimișlia și orașele Orhei și Chișinău – 72,6 puncte. Cel mai mic punctaj au raioanele de nord – 45,4 – 49,9 puncte, rata mai mică ca media pe republică. Indicele a fost stabilit după numărul medicilor pe o mie de locuitori.

La capitolul indicelui social, cel mai mare punctaj s-a înregistrat în Chișinău – 88,4 puncte, unde s-a înregistrat cea mai mare valoare a pensiei, salariilor pe republică. Cel mai mic punctaj au raioanele Leova, Cantemir, Șoldănești, Hîncești, unde s-a înregistrat cea mai mică valoare a salariilor, pensiilor și numărul ridicat al șomerilor.

La capitolul indicelui teritorial ocupațional, cel mai scăzut punctaj au raioanele de nord – 28,2 puncte, iar cel mai înalt – 57,2 puncte în Chișinău.

Indicele integral teritorial oscilează între 75,4 până la 44 de puncte. Sunt raioane în care nivelul de securitate demografică e mai scăzut de 50 puncte. Cel mai înalt punctaj de securitate demografică sunt înregistrate în Bălți și Chișinău. Cel mai mic punctaj s-a înregistrat în raioanele de nord a țării.

Riscurile tendințelor demografice sunt foarte negative și se așteaptă reducerea continuă a numărului populației. Centrele economic dezvoltate vor deveni mai puternice, iar celelalte nu vor putea atrage investitori.

Se recomanda perfecționarea strategiei de dezvoltare regională. Situația demografica e deplorabilă. Este important să legăm dezvoltarea economică cu dezvoltarea demografică.

Cifrele au fost procesate după datele statisticile efectuate în 2014.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților