[ X ]
[ X ]
[ X ]
Situația principalelor partide din Moldova la începutul anului electoral 2018
15 Ianuarie

Cu siguranță, anul 2018 va trece în totalitate sub semnul alegerilor parlamentare ce ar urma să aibă loc în toamnă. Acest lucru îl înțeleg și principalele formațiuni politice ale țării, care încearcă de pe acum să-și facă temele de acasă, neriscând să lase totul pentru ultima sută de metri. Care e situația la general a respectivelor partide, voi încerca să descriu în rândurile de mai jos.

Partidul Socialiștilor rămâne, conform sondajelor, primul în topul preferințelor alegătorilor. Nu e exclus că, cu cât se vor apropia alegerile și cu cât va crește numărul alegătorilor deciși, rating-ul acestei formațiuni va spori și mai mult. Totodată, nu e exclus că disputele cu guvernarea, în care e antrenat acest partid (mai concret, Președintele Igor Dodon, care continuă să fie asociat puternic cu respectiva formațiune), și-ar putea lăsa amprenta și asupra imaginii, dar și a rating-ului acestuia. De aceea, dacă vor să-și păstreze poziția de lideri în preferințele alegătorilor și șanse reale de a prelua puterea, socialiștii trebuie să fie foarte atenți la cele ce se întâmplă în politica moldovenească și să vină cu acțiuni de răspuns pe măsură. Socialiștilor nu le-ar strica să aibă de pe acum o strategie clară privind întregul an electoral și, nemijlocit, pentru alegeri.

Partidul Democrat, chiar dacă nici pe departe nu e pe poziții de frunte în preferințele alegătorilor, e considerat unul din favoriții apropiatei campanii electorale. Democrații dispun de apreciabile resurse administrative, financiare, umane și mediatice. În plus, sunt cunoscuți ca mari maieștri ai jocurilor politice „din umbră”, mai ales în perioada postelectorală, iar aceasta îi face pe unii analiști politici să afirme că PD ar putea rămâne la guvernare (chiar dacă prin metode mai puțin corecte) și după următoarele alegeri. Oricum, chiar și așa, anul 2018 va fi unul greu pentru democrați, care vor trebui să depună eforturi enorme pentru a-și atinge obiectivele.

Șansele Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și ale Platformei Demnitate și Adevăr au crescut considerabil după ce aceste formațiuni au declarat că vor merge împreună în următoarele alegeri parlamentare, având la baza colaborării lor principiul echității și reciprocității. Aceasta a fost un mesaj puternic pentru electoratul pro-european, mai ales pentru electoratul indecis și, cu siguranță, respectiva alianță politică va avea un cuvânt greu de spus în următorul scrutin. Totuși, dacă-și doresc să aibă un rezultat cu adevărat impresionant, PAS și PDA trebuie să se gândească încă minimum la trei aspecte: 1) cum să atragă de partea lor electoratul unionist; 2) cum să continue procesul de unificare al forțelor cu adevărat pro-europene și democratice; 3) cum să atragă în echipa comună reprezentanți notorii ai societății civile.

Chiar dacă asupra sa se fac presiuni (din partea guvernării) vizibile cu ochiul liber, „Partidul Nostru” păstrează șanse reale de a fi prezent în următorul Parlament. PN are structuri teritoriale destul de bune, deține în continuare conducerea în circa o treime din marile orașe ale țării, are un lider combativ, care reușește să fie prezent în viața politică a țării, chiar și fiind la distanță (la Moscova). Totul depinde de cum se va manifesta acest partid în continuare, mai ales de cum va reuși să răspundă atacurilor în adresa sa care, cu siguranță, se vor înteți pe măsură ce se vor apropia alegerile.

Și Partidul Comuniștilor păstrează șanse bune de a fi prezent în următorul Parlament, chiar dacă este într-un evident declin de imagine. PCRM are unele structuri teritoriale destul de active și bine consolidate, iar liderul formațiunii, Vladimir Voronin, are o imagine destul de bună în rândurile unui anumit segment de electorat. Despre șansele de viitor ale acestei formațiuni e greu de dat cu părerea, dar în următoarele alegeri parlamentare acest partid ar putea încă furniza anumite surprize.

Unele surprize în următoarele alegeri ar putea furniza atât Partidul Unității Naționale, cât și Partidul Șor. Ambele sunt active în teritoriu, chiar dacă acest lucru nu se prea observă la nivel național. Probabil, e vorba de niște strategii bine targhetate ale acestor formațiuni, care se deosebesc de cele implementate până acum de politicienii și partidele din Moldova. Rămâne să vedem ce rezultat vor da aceste strategii.

Anumite șanse au și astfel de partide ca Liberal, Liberal-Democrat și Popular European, dar totul depinde de cât de active vor fi ele în 2018 și ce strategii vor avea.

Despre șansele altor partide se poate de vorbit doar în termeni teoretici.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților