[ X ]
[ X ]
[ X ]
Situația încordată din Republica Moldova va fi discutată la New York în cadrul unui simpozium pentru lansarea Centrului, condus de Stanislav Pavlovschiva
15 Aprilie

Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO și ex-ministru al Justiției în Guvernul ACUM-PSRM, înființează Centrul Internațional pentru Protecția Drepturilor Omului și Democrației din Moldova. Instituția își va ține simpozionul inaugural la New York, pe 17 și 18 aprilie curent, eveniment la care va fi discutată situația încordată din Republica Moldova, scrie Associated Press, citat de tehegraph.md.

„Acest lucru marchează un pas semnificativ înainte în angajamentul nostru continuu față de justiție, democrație și drepturile omului. Centrul nostru este dedicat promovării acestor valori fundamentale în Moldova și în altă parte”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

Fondat de fostul judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, Centrul este pe cale să joace un rol esențial în promovarea și protejarea statului de drept, democrației și drepturilor omului, atât pe plan intern, cât și la scară globală.

Misiunea principală a CIPDO este dedicată promovării valorilor fundamentale ale democrației și drepturilor omului în Moldova și, ulterior, peste granițe. Prin monitorizare diligentă, analiză obiectivă și recomandări strategice, Centrul își propune să identifice lacunele și deficiențele din activitățile guvernamentale, să informeze societatea moldovenească și partenerii internaționali și să pledeze pentru îmbunătățiri tangibile ale politicilor și practicilor.

„Înființarea Centrului Internațional pentru Protecția Drepturilor Omului și Democrației marchează astăzi un pas important înainte în angajamentul nostru continuu față de justiție, democrație și drepturilor omului. Centrul nostru este dedicat promovării acestor valori fundamentale în Moldova și în altă parte. Prin monitorizare diligentă și advocacy strategică, ne propunem să abordăm provocările critice și să pledăm pentru îmbunătățiri tangibile ale politicilor și practicilor”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

”Odată cu începerea activității sale, Centrul este mândru să anunțe Simpozionul inaugural privind Statul de Drept 2024, care se concentrează pe provocările contemporane ale statului de drept în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la New York pe 17 și 18 aprilie 2024 și va reuni academicieni și practicieni din domeniul dreptului din jurisdicții de frunte, cu scopul de a aborda problemele critice legate de candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Participanții și asistenții vor dezbate problemele semnificative ale drepturilor omului și deficiențele din statul de drept care afectează instituțiile Moldovei și peisajul politic general.

Simpozionul va avea participanți de seamă, inclusiv Carsten Zatschler, profesor asociat la University College Dublin și expert în dreptul UE, și Justin S. Weddle, avocat penal din SUA cu experiență în sistemele juridice din Europa de Est. Matthew Hoke, fost agent FBI, va contribui de asemenea cu informații privind criminalitatea financiară transfrontalieră. Participanți invitați suplimentari sunt Scott Hulsey, partener la Barnes & Thornburg, precum și Nathan Park de la Kibler Fowler & Cave, care vor oferi la rândul lor perspective diverse asupra peisajului juridic și politic al Moldovei.

Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv contextul mai larg al Moldovei contemporane, provocările din cadrul sistemului judiciar moldovenesc și respectarea valorilor fundamentale ale UE. Se vor analiza studii de caz, inclusiv interzicerea partidelor politice, pentru a oferi o perspectivă nuanțată asupra provocărilor statului de drept din Moldova.

Pe lângă provocările din cadrul sistemului judiciar, Moldova se confruntă cu un declin îngrijorător al libertății presei, marcat de persecutarea jurnaliștilor și a mass-media care critică guvernul. Rapoartele dezvăluie un tipar de restricții ale libertății presei, cum ar fi suspendarea licențelor pentru radiodifuzori disidenți. Jurnaliștii care pledează pentru transparență se confruntă cu intimidări și hărțuiri, ceea ce compromite libertatea de exprimare și valorile democratice. Simpozionul își propune să abordeze aceste provocări și să dezvolte strategii pentru protejarea libertății presei în Moldova.

Agenda simpozionului include cuvântări de bun venit, discuții informale, mese rotunde și o discuție înregistrată moderată de profesorul Zatschler. Participanții se vor angaja într-un dialog riguros menit să identifice recomandări concrete pentru a aborda deficiențele statului de drept din Moldova.

Stanislav Pavlovschi este un avocat moldovean de renume și un apărător al drepturilor omului, cunoscut pentru devotamentul său neclintit față de justiție și democrație. Având o carieră prestigioasă care include funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (2001-2008), Pavlovschi aduce o vastă expertiză și cunoștințe în domeniul juridic. De-a lungul carierei sale, a fost profund implicat în apărarea drepturilor omului și promovarea statului de drept, atât pe plan intern, cât și internațional. Dedicarea lui Pavlovschi pentru susținerea libertăților fundamentale și lupta împotriva nedreptății l-au consacrat drept o figură de frunte în comunitatea juridică a Moldovei”, scrie sursa citată.

Inapoi la arhiva noutaților