[ X ]
Situația în sectorul agricol din r. Cahul: Din cauza ploilor frecvente calitatea grâului a scăzut
19 Iulie

Culturile de câmp în Cahul, în anul 2017, ocupă o suprafață totală de 31 177 ha și la momentul vizitei, recoltarea este efectuată pe o suprafaţă de peste 8 216 ha, ceea ce constituie circa 26 la sută din suprafaţa preconizată. Ritmurile nu prea înalte de recoltare au fost cauzate de ploile abundente frecvente în raion, în ultima perioadă. Însă, specialiștii Direcției agricultură și dezvoltare economică al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au asigurat că culturile vor fi recoltate la timp (în decursul a două săptămâni), fiind antrenate cele peste 100 de combine.

1

Totodată, pe unele câmpuri de cereale, gradul de îmburuienire va fi în creştere şi, respectiv, va apărea necesitatea de a efectua recoltarea în două faze.

De asemenea, majoritatea producătorilor au menţionat, că din cauza ploilor frecvente, înainte şi în timpul recoltării, calitatea grâului este mai scăzută decât în unul 2016, deşi au efectuat la timp fertilizarea de primăvară a semănăturilor.

Din discuții cu companiile exportatoare – achiziţionarea cerealelor din prima grupă a demarat.

La grâul de toamnă preţurile variază între 2,4-2,6 lei/kg, la orz – 2,2-2,4 lei/kg, la mazăre – 3,4 – 3,6 lei/kg şi la rapiţă – 6,4- 6,6 lei/ha.

2

Cu referinţă la alte culturi de câmp (porumbul, floarea-soarelui), starea semănăturilor este relativ bună şi foarte bună, recolta estimativă urmând a fi mai înaltă ca în anul precedent.

În cadrul deplasării, Liliana Dascaliuc, șefa Direcţie Politici şi reglementări în sectorul vitivinicol a vizitat și câteva suprafețe afectate de grindina din 21-23 iunie curent, mai exact: plantații de floarea-soarelui din satele Albota și Moscovei, plantații viticole din satele Lucești și Moscovei.

Plantele de floarea-soarelui, care nu au fost rupte de grindină, s-au cicatrizat și și-au revenit însă, pe motiv că cresc cu o treapta mai jos (înclinate) vor fi dificultăți la colectare și recolta va fi de 15-20 la sută mai redusă. Plantațiile viticole sunt mai rău – suprafața foliară și-a revenit, pe când strugurii sunt traumatizați considerabil – se estimează o pierdere de struguri de 30-50 la sută, în plantațiile din Moscovei și 20-30 la sută în cele din Lucești.

Îndată după grindină, plantațiile viticole au fost tratate pentru a preveni apariția bolilor și vătămătorilor. S-a reliefat, că una din masurile de minimalizare a cheltuielilor suportate de către producători să fie scutirea sau reducerea plății impozitului funciar care este de competența Consiliilor locale.

Totodată, celelalte plantații viticole arată foarte bine, situaţia fitosanitară în viile pe rod este în fond satisfăcătoare, iar recolta de struguri se aşteaptă la nivelul anului 2016. Până în prezent au fost efectuate 5-6 tratamente contra bolilor şi dăunătorilor viţei de vie. Recolta de struguri, în plantaţiile vizitate, estimativ, constituie 10-12t/ha.

În aceiași deplasare a fost vizitată și Lunca Prutului (suprafețele cultivate) și, repetat, de către producători, s-a ridicat întrebarea cu desecare. În rezultatul ploilor abundente de 2 zile se aflau inundate cca 1800 ha, care în mare măsură a fost influențată de scurgerea apelor de pe terenurile adiacente luncii Prutului şi revărsarea râuleţelor afluente. Însă, o cauză indiscutabilă este şi starea canalelor de evacuare a apei, proprietate a statului, care de mulţi ani nu au fost renovate (curăţate şi adâncite).

Suprafața terenurilor agricole în permanență inundate (cca 3 100 ha) sunt amplasate în extravilanul localităţilor Crihana Veche, Roşu, Andruşul de Jos şi Cucoara din r-nul Cahul. Pentru redresarea situației create, se cer eforturi conjugate din partea a mai multe autorități responsabile.

O altă întrebare abordată a fost legată de cerinţele Regulamentului privind acordarea mijloacelor Fondului național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, aprobat prin HG 455/2017, privind deţinerea obligatorie a unui certificat de studii şi înregistrarea plantaţiilor viticole în cazul defrişării viilor îmbătrânite şi lipsei altor plantaţii. A fost propus ca specialiștii din Consiliul raional să acumuleze toate adresările din Primării și să înainteze către minister un demers.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților