[ X ]
Situația fitosanitară a culturilor agricole prezentată de ANSA. Ce culturi sunt supuse riscurilor bolii
22 Mai

Pe parcursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme răcoroasă şi cu precipitaţii abundente. Temperatura medie săptămînală a aerului a constituit +11..+14ºC, maxima aerului a urcat până la +26ºС (SM Comrat, Cahul, Ceadîr- Lunga).

Suma precipitaţiilor pe teritoriu republicii a constituit 11-65 mm, cu maxima în raioanele din centru şi de la sud. Aceste condiţii au favorizat dezvoltarea ulterioară a majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli.

La păioasele de toamnă pretutindeni a continuat popularea şi dăunarea păioaselor de toamnă şi primăvară de ploşniţa cerealelor, cu densitatea pe unele suprafeţe de peste 2,0 ex/m², gîndacul ovăzului, păduchi şi trips. S-a semnalat depunerea pontei de ploşniţă şi eclozarea larvelor de gândacul bălos, cu densitate sporită pe unele câmpuri de cereale de primăvară. A continuat infectarea plantulelor de făinare, rugina brună, septorioză şi helmintosporioză.

La semănăturile de rapiţă de toamnă a continuat atacul de gîndacul lucios, găndacul păros şi gărgăriţa silicvelor. Dintre boli a continuat dezvoltarea fomozei, alternariozei.

Semănăturile de sfeclă de zahăr sunt poluate de sârmari, buhe de sol, purici şi gărgăriţe. Se semnalează atacul plantulelor de putregaiul rădăcinii. (Făleşti, Ocniţa, Sângerei).

Pe câmpurile de floarea soarelui a continuat atacul de sârmari, cu densitatea pe unele suprafeţe peste PED (peste2,0 ex/m²), atacul de buha de sol şi dăunarea plantulelor de gândacii polifagi, dominantă fiind răşiţoara porumbului (Soroca, Ocniţa, C-Lunga, Cahul).

În livezi a continuat zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor şi oriental, cu intensitate sporită, în special a viermelui oriental. S-a semnalat şi depunerea ouălor. A continuat zborul fluturilor omidei păroase a dudului, cu depunerea pontei, popularea de păduchi şi acarieni, hrănirea moliilor defoliatoare şi a cotarilor; la păr a continuat dăunarea de puricele melifer (imago şi larve). În livezile de prun a continuat dăunarea fructelor de viespea cu ferestrău şi viespa seminţelor de prun. La măr se dezvoltă rapănul, cu atacul însemnat în unele livezi care nu se tratează, s-au tratamentele se efectuază neoportun, a continuat dezvoltarea făinării. Pretutindeni, la toate speciile sâmburoase se dezvoltă monilioza şi clasterosporioza, băşicarea frunzelor la piersic, care în asemenea condiţii climatice va continua să progreseze.

În plantaţiile viticole continuă zborul fluturii moliei strugurilor, cu intensitate sporită la căpcanele cu feromon, şi depunerea ouălor pe ciorchine, dăunarea de acarianul galicol.

În condiţiile climatice create există pericolul infectării timpurii a viilor de mană şi făinare, antracnoză şi alte maladii. Intensitatea dezvoltării bolii în continuare va depinde de frecvenţa căderii precipitaţiilor şi durata prezenţei picăturilor de apă pe butuci. Prin urmare, pentru a proteja viile de maladii, în perioada creşterii lăstarilor şi înainte de înflorit, se vor efectua tratamente cu unul din fungicidele sistemice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților