La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este mai jos de pragul epidemic. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 24-30 decembrie 2018, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 190,12 (la 100 mii populație), fiind mai jos de pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o descreștere cu 18,0% în comparație cu săptămâna precedentă.
În săptămâna menționată au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 8 confirmate de laborator, fiind înregistrat și un caz de deces, persoana de genul feminin, 63 ani, rn. Râșcani, cu diagnosticul: Gripa tip A(H1N1)pdm09, Infecție respiratorie acută bacteriană cu traheobronșită, pneumonie bilaterală, edem pulmonar și cerebral, șoc toxic infecțios. Prezența maladiilor cronice concomitente. Pacienta nu a fost vaccinată contra gripei.
În această perioadă au fost înregistrate 6751 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 506 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 6,0%.
De asemenea, în perioada de referință în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 26 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale, 8 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali (5 – A(H1N1)pdm09 și 3 –A(H3N2)) și 2 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripale.
În republică continuă imunizarea contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale cu vaccin antigripal a copiilor și adulților cu maladii cronice expuși unui risc înalt al complicațiilor datorate gripei, lucrători ai instituţiilor medico-sanitare publice, personalul instituţiilor de asistenţă socială, studenţii, rezidenţii şi cadrul didactic planificaţi a fi antrenaţi în acordarea asistenţei medicale bolnavilor în caz de epidemie de gripă, efectivul poliției de frontieră, personalul serviciului vamal din punctele de trecere a frontierei, efectivul MAI, efectivul Armatei Naţionale și cel al Trupelor de Carabinieri planificat a fi antrenat în efectuarea măsurilor antiepidemice în focarele de gripă.
Informăm că, în perioada 01 octombrie – 30 decembrie 2018, au fost înregistrate 48 cazuri gripă, 100.326 cazuri IACRS și 5.371cazuri SARI.
Cristina Pendea