[ X ]
Situația epidemiologică a fost discutată la ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență
14 Aprilie

În cadrul ședinței Centrului unic de comandă a stării de urgență au fost audiate rapoartele instituțiilor responsabile în gestionarea situației pandemice, transmite CURENTUL.

La ora actuală, per total, în spitale sunt internați 3 345 de pacienți infectați cu Covid.

Premierul interimar a precizat că, din numărul celor testați pozitiv, 9 persoane sunt personal auxiliar din sistemul de sănătate. „Potrivit colegilor de la MSMPS faptul că deja nu mai avem medici testați pozitivi, s-ar putea să se datoreze vaccinării. După cum vedeți, vaccinul totuși își face efectul, cel puțin în rândul lucrătorilor medicali”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Până în prezent, numărul persoanelor imunizate ajunge la 70 229. Prim-ministrul interimar a precizat că autoritățile se află încă la etapa întâi de vaccinare: „Este încă o oarecare rezistență, nu toți doresc să se vaccineze cu vaccinul propus. Tocmai din acest considerent se înregistrează această tendință lentă. Sunt mai mult decât sigur, atunci când vom ajunge la etapa a treia și vom deschide larg ușile pentru vaccinarea generală a populației vom merge foarte rapid cu vaccinarea cetățenilor noștri”.

Totodată, 1 551 de persoane s-au vaccinat deja cu al doilea rapel.

Ministerul Afacerilor Interne confirmă că menține efectivul de 10 mii de colaboratori zilnic la datorie, asistați, în medie, de peste 100 de militari. În autoizolare au fost verificate 10 292 persoane care au intrat în țară fără testul negativ la Covid. De la 1 aprilie până în prezent, în Republica Moldova au intrat aproape 70 mii de cetățeni. Oamenii legii au depistat 122 de teste false la Covid. Specialiștii MAI anchetează o rețea întreagă care oferă contra cost testul negativ.

Au fost monitorizate 15 945 mii de întreprinderi, 3 070 unități de transport și verificate 1 385 lăcașe de cult, care, în general, au respectat normele sanitare, organizând slujbele în spațiu deschis. Pentru încălcarea normelor sanitaro epidemiologice au fost întocmite procese contravenționale pentru 2 097 de persoane fizice și 2 174 de persoane juridice, dintre care 6 agenți economici, 8 administratori ai unităților de comerț, 1 administrator al stației PECO și 4 administratori ai unităților de administrație publică. Pe durata menținerii orei marțiale, de la 23:00 până la 5:00, pe parcursul ultimelor zile, au fost întocmite 67 de procese contravenționale pentru încălcarea regimului, preponderent în zilele de vineri și sâmbătă.

Totodată, ANSP a efectuat 27 de controale inopinate, identificând 5 neconformități, dintre care 3 la instituții medicale private și 2 la instituții preșcolare.

În total, au fost prescrise amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei, pentru nerespectarea normelor sanitaro-epidemiologice impuse în perioada stării de urgență.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților