[ X ]
[ X ]
[ X ]
Situația DIP discutată la Ministerul Justiției: DIP a realizat acțiunile punctate în strategie, ce nu necesitau alocații financiare
18 Februarie

Activitatea Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), subordonat Ministerului Justiției, a fost analizată din perspectiva priorităților, progresului și dificultăților ce pot fi depășite. Reprezentanții DIP au prezentat un raport concludent privind situația actuală din sistemul penitenciar, transmite CURENTUL.

Anul 2017 a fost primul an pentru realizarea activităţilor şi a obiectivelor stabilite în documentul de politici aprobat de Guvern – Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar pentru anii 2016-2020. Din lipsă de finanțare, DIP a realizat acțiunile punctate în strategie, ce nu necesitau alocații financiare. Astfel, au fost analizate aspecte privind optimizările efectuate în procesele interne din penitenciare, legiferarea regimului progresiv de detenție, procesul de reconstrucție a Penitenciarelor de la Leova, Goian și Casa de arest Bălți.

Instituirea sistemului progresiv de executare a pedepsei închisorii vizează ajustarea cadrului normativ execuţional penal, a procedurilor de lucru şi activităţilor la care participă deținuții. De asemenea, prevede individualizarea măsurilor de siguranţă şi regimul zilnic pentru fiecare deținut, în dependență de gradul de risc şi progresul în schimbarea comportamentului infracţional. În acest sens, programele de asistență și evaluare a deținuților au impact pozitiv asupra comunicării lor cu angajații penitenciarului, diminuează comportamentul antisocial, comiterea încălcărilor disciplinare și previne recidiva.

De asemenea, s-a discutat despre necesitatea sistemului de dotare cu tehnologii informaționale, formarea profesională a personalului, consolidarea competențelor Inspecției Penitenciare, dezvoltarea serviciilor de asistență medicală. Una din realizările anului trecut, a fost înființarea comunității terapeutice prin crearea unui sector locativ în Penitenciarul nr. 9 Pruncul, destinat deținuților ce benevol vor să renunțe la consumul de droguri, metodă inovativă în sistemul penitenciar din țara noastră. Au fost menționate progrese privind aplicarea planurilor individuale de tratament, asigurarea accesului deținuților la tratament antiviral al hepatitei virale C, finanțarea de la bugetul de stat a programelor HIV și TB pentru deținuți. O altă acțiune materializată, este darea în exploatarea a unui nou sector locativ în Penitenciarul Lipcani, pentru aproximativ 100 de persoane.

Menționăm că, DIP administrează 17 instituții penitenciare, în ele își ispășesc pedeapsa 7587 persoane. Cei mai mulți – 2278 deținuți, sunt privați de liberatate pe termen de 5 – 10 ani, iar 1224 pe termen de 10 – 15 ani, fiind condamnați pentru infracțiuni grave și deosebit de grave. În dependență de disponibilitatea locurilor de muncă, pe parcursul anului trecut au fost antrenați în muncă 3699 deținuți.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților