Șefa statului s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Vladimir Bolea și a discutat cu acesta despre situația din sectorul agricol și politicile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Președinta a subliniat că în ultimii trei ani, sprijinul din partea statului pentru agricultură a crescut constant, ajungând la peste 6 miliarde lei. Au fost acordate subvenții pentru sisteme de irigare de scară mică, iar cu sprijinul donatorilor a fost inițiată reabilitarea a 3 sisteme centralizate de irigare. Cu sprijinul financiar al Guvernului, fermierii au extins până la 961 de hectare suprafețele plantațiilor multianuale protejate cu echipamente antiploaie și antigrindină. Tot cu sprijinul Guvernului, în ultimii 3 ani, au fost renovate și modernizate 402 ferme și, din 2021, pentru prima dată, se acordă subvenții pe cap de animal.
Discuțiile cu ministrul Bolea au vizat și subiecte privind șocurile climatice și impactul asupra agriculturii. „Este nevoie de tehnologii avansate, culturi rezistente, dar și de schimbarea modului de a face agricultură de la unul tradițional la unul adecvat realităților climatice”, a specificat șefa statului.
Președinta a precizat, de asemenea, că autoritățile au reușit să diversifice piețele de desfacere și să obțină condiții de export mai bune pentru produsele moldovenești. În anul 2023, Republica Moldova a devenit cel mai mare exportator de prune printre țările din emisfera nordică, cu o cotă de 73% din volumul total de prune exportate în UE.
„Am reușit dublarea cantităților de struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești, exportate fără taxe în Uniunea Europeană. Tot în UE, în premieră, exportăm carne procesată de pasăre și ouă. Apropierea de UE înseamnă nu doar piață de desfacere, dar și fonduri dedicate sectorului agricol. Urmează să facem transformări importante în acest domeniu. Pentru a valorifica pe deplin potențialul agricol al țării, trebuie să creștem productivitatea și competitivitatea produselor noastre”, a mai punctat șefa statului.