Partidul Democrat din Moldova (PDM) a înregistrat astăzi proiectul de lege ce propune modificarea sistemului electoral și a legii cu privire la statutul deputaților prin introducerea sistemului de vot uninominal. Anunțul a fost făcut, în cadrul unui briefing de presă, de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreședinte al PDM, informează CURENTUL.
Andrian Candu a declarat că înregistrarea proiectului de lege nu înseamnă că urmează și procedura de vot.
„Am înregistrat proiectul de lege, în primul rînd, pentru a fi trimis spre expertiză juridică Comisiei de la Veneția – așa sunt procedurile Consiliului Europei. Tot de astăzi, vom inița procedurile de pregătire a dezbaterilor publice. Nu va fi votat pînă nu vor fi organizate dezbateri foarte largi, precum și nu vom avea expertiza Comisiei”, a precizat el.
Totodată, Andrian Candu a prezentat cîteva elemente din proiectul de lege.
„În primul rînd, proiectul introduce sistemul uninominal de vot a deputaților în Parlament. În al doilea rînd, se vor forma 101 circumscripții uninominale. Cu alte cuvinte, în fiecare circumscripție va fi votat un deputat. Circumscripțiile se formează luînd în considerare principiile teritorial-demografice și legătura cu autoritățile locale de nivelul II. Pentru diasporă se va organiza, inițial, înregistrarea prealabilă, pentru a afla cîți oameni sunt în diasporă și unde sunt localizați și, în funcție de rezultatele acestei înregistrări prealabile, se vor forma circumscripțiile uninominale”, a informat Candu.
Potrivit lui, pentru regiunea transnistreană se vor aloca circumscripții, în funcție de numărul votanților din zonă, dar nu se vor organiza alegeri pînă cînd autoritățile nu vor asigura alegeri organizate democratic și corect.
În context, referindu-se la înregistrarea candidaților, Andrian Candu a menționat că, aceștia trebuie să colecteze semnături din circumscripția unde urmează să participe în campanie. „Semnăturile să fie cel puțin o mie, dar nu mai multe de 2000 și, bineînțeles, vor depune un set de documente, printre care și cazierul de integritate. Cîștigătorul la alegeri este persoana care a acumulat majoritatea numărului de voturi din circumscripții”, a punctat el.
Andrian Candu a mai spus că revocarea sau ridicarea mandatului nu poate fi făcută în primul și în ultimul an, pentru a exclude abuzurile.
„Revocarea deputatului se va face prin referendum local, iar decizia se i-a atunci cînd se acumulează cel puțin 50% din numărul total de alegători din această circumscripție, dar nu mai puțin din numărul voturilor acordate acestui deputat”, a mai spus Candu.
Andriana Cheptine