[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sistemul de determinare a dizabilității va fi reformat și adaptat cerințelor persoanelor cu nevoi speciale
21 Ianuarie

Conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilităţii a fost examinat în cadrul unei şedinţe de lucru la Guvern de către Premierul Pavel Filip și reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, transmite CURENTUL.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, proiectul respectiv a fost elaborat în baza studiului realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare şi este orientat spre satisfacerea necesităţilor persoanelor cu nevoi speciale şi racordarea sistemului la standardele internaţionale.

Sistemul actual de determinare a dizabilităţii este învechit şi greoi, cu o examinare unilaterală a cazurilor, fără o bază electronică de date a beneficiarilor. În acelaşi timp, sediile Centrelor teritoriale de stabilire a dizabilităţii nu corespund nici celor mai minime cerinţe: nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale şi nici de scaune cu rotile. Nu sunt nici medici experţi în determinarea dizabilităţii.

Pentru a schimba această stare de lucruri se impune o reformare din temelie a sistemului, prin implementarea modelului bio-psiho-social, care să asigure condiţii adecvate de deservire a persoanelor cu nevoi speciale, o consultare specializată a acestora şi, nu în ultimul rând, să ofere persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a se integra în viaţa socială şi a beneficia de programe de incluziune socială.

Şeful Executivului a solicitat Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei să urgenteze definitivarea Conceptului de reformare a sistemului de determinare a dizabilităţii, să elaboreze Planul de acţiuni privind etapele de implementare a acestuia, astfel ca în luna martie a. c. acest document să fie propus spre examinare Guvernului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților