Delegaţia UE în Republica Moldova va asista Ministerul Finanţelor la formularea Planului de acţiuni pentru a sprijini dezvoltarea unui sistem de control intern şi audit intern eficient în sectorul public din ţara noastră. Un raport care include obstacolele în acest domeniu a fost prezentat la Chişinău, în cadrul unui eveniment cu instituţiile de control şi alte părţi interesate, transmite CURENTUL.
Raportul descrie progresele realizate pe parcursul ultimilor şase ani de la adoptarea Legii cu privire la controlul financiar public intern (CFPI), deficienţele şi abaterile cu care se confruntă sistemul. Autorii raportului au propus mai multe recomandări pe termen scurt şi lung pentru a depăşi mai uşor obstacolele identificate şi pentru a accelera implementarea managementului şi controlului financiar şi al auditului intern în instituţiile publice.
Autorii raportului recomandă, între altele, să fie consolidată funcţia de monitorizare şi evaluare a implementării CFPI, implicarea mai activă a entităţilor guvernamentale în acest proces şi o mai bună sincronizare a acţiunilor pe care le presupun reformele în domeniu. În mod special, experţii atrag atenţia că sunt necesare programe de formare profesională a specialiştilor, or progresul limitat se datorează anume lipsei resurselor umane sau a unităţilor de audit intern în instituţiile publice, îndeosebi, la cele de nivelul doi.
Potrivit ministrului Octavian Armașu, implementarea eficientă a CFPI trebuie să se materializeze prin operaţiuni transparente cu finanţele publice şi servicii de calitate oferite cetăţenilor.
Raportul elaborat de experţii consorţiului Ecorys va sta la baza unui proiect de înfrăţire finanţat de Delegaţia UE în Republica Moldova în scopul elaborării unui Plan de acţiuni referitor la dezvoltarea unui mediu eficient de control intern şi audit intern în sectorul public din Moldova.
În 2017, Ministerul Finanţelor urmează să elaboreze Strategia de dezvoltare a controlului financiar public intern pe termen mediu.
Cristina Parfeni