Ministerul Mediului a semnat Memorandumul de Înțelegere cu APL Strășeni și Călărași și SA „Apă-Canal Chișinău”, pentru realizarea Proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova centrală”, finanțat de către Guvernul German prin Banca de Dezvoltare Germană KfW, transmite CURENTUL.
Memorandumul stabilește prioritățile de investiții în regiunea Centru (raioanele Strășeni și Călărași), în funcție de necesitățile localităților, specificațiile tehnice și termenii de realizare a proiectului.
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu: ”Semnarea Memorandumului de Înțelegere reprezintă oficializarea acordului părților semnatare asupra construcției aducţiunii principale din Chişinău spre raioanele Străşeni și Călăraşi. În prezent, alimentarea cu apă potabilă a localităților din zona centrală a ţării noastre se bazează în general pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ și cantitativ. Resursele de apă subterană din raioanele Strășeni și Călărași sunt afectate de poluanți, iar stratul acvifer din raionul Strășeni este pe cale de a fi epuizat. Prin implementarea proiectului menționat, se va asigura unificarea sistemelor de alimentare cu apă a mun. Chișinău, or. Strășeni și or. Călărași, cu conectarea treptată a localităților din aceste două raioane. Aceasta constituie un element strategic de infrastructură în contextul regionalizării serviciilor de deservire comunală, asigurându-se accesul populației din raioanele Strășeni și Călărași la apă potabilă conform normelor sanitare, creșterea calității serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din localitățile vizate”, a spus Ministrul.
Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” are drept scop îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare pentru populația din zona implementării proiectului, în ceea ce privește accesul, securitatea alimentării și calitatea apei. Realizarea proiectului va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al populației (170.000 de beneficiari), prin reducerea la minimum a riscurilor pentru sănătate, precum și o mai bună protecție a mediului și a resurselor naturale. În cadrul proiectului vor fi realizate următoarele acțiuni:
· Construirea unei conducte magistrale de apă, cu lungimea totală de 45,6 km, de la rețeaua de apă din Chișinău spre raioanele Strășeni și Călărași;
· Construirea rețelelor de distribuție pentru comunitățile selectate din raioanele Strășeni și Călărași care nu au acces la resurse de apă potabilă;
· Reabilitarea rețelelor de distribuție în orașele Strășeni și Călărași, precum și în localitățile care urmează să fie conectate la conducta magistrală.
Investițiile pentru realizarea primei etape a proiectului constituie 16,5 milioane euro, fonduri oferite de Guvernul Federal German sub formă de asistență nerambursabilă, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW.
Cristina Parfeni