Direcția politici în domeniul ordinii și securității publice și Direcția politici de prevenire și combatere a criminalității au prezentat raportul de activitate pentru anul 2021, precum și prioritățile pentru anul 2022. La ședință au participat secretarii de stat Jana Costachi, Daniella Misail-Nichitin și Viorel Cernăuțeanu, transmite CURENTUL.
Astfel, în calitate de realizări pentru anul 2021, șeful Direcției politici în domeniul ordinii și securității publice, Alexandru Tocarjevschi, a menționat crearea mecanismului nou ce ține de gestionarea crizelor și situațiilor teroriste, asigurarea cu echipament a IGC și elaborarea actelor normative ce țin de proiectul pentru sistemul informațional automatizat pentru evidența contravențiilor, cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit acestea. Prin acest proiect, toți agenții constatatori vor putea introduce informații centralizat, la nivel național.
Tot în anul 2021, au fost demarate mai multe procese de elaborare a politicilor publice, printre care se regăsește viziunea nouă de modernizare și operaționalizare a sistemelor automatizate de supraveghere a traficului rutier și inclusiv a ordinii și securității publice, pe întreg teritoriul țării. Scopul acestor sisteme este prevenirea și combaterea infracțiunilor, creșterea gradului de siguranță a societății, precum și reducerea numărului de accidente rutiere.
Pentru anul 2022, se planifică dezvoltarea mai multor programe, printre care proiectul „Polițist pentru localitatea ta”, programul de dezvoltare a IGC, dezvoltarea mecanismului intersectorial de monitorizare a cazurilor penale de violență în familie, soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor, precum și elaborarea proiectului cu privire la activitățile de asigurare a siguranței copiilor, elevilor, studenților în instituțiile de educație și adiacentul acestora. De asemenea, se intenționează demararea programului de ordine și securitate publică – un program de modernizare tehnologică, menit să elimine la maxim birocrația.
Vladislav Cojuhari, șeful Direcției politici de prevenire și combatere a criminalității, a prezentat la rândul său realizările direcției pentru anul precedent și scopurile pentru anul curent. Astfel, activitățile pentru anul 2021 s-au focusat pe prevenirea și combaterea criminalității, printre care elaborarea și aprobarea Programului de dezvoltare al Poliției pentru anii 2021-2027, elaborarea Programului pentru controlul armelor de calibru mic și mijlociu, și prevenirea proliferării și circulației ilegale a acestora pentru anii 2021-2025, modificarea Regulamentului circulației rutiere prin includerea în acesta a regimului bicicletelor și în mod special al trotinetelor electrice și implementarea Strategiei naționale antidrog pentru anii 2020-2027.
Pentru anul curent, Direcția își propune să restabilească funcționalitatea Consiliului național de coordonare a activităților de prevenire și combatere a criminalității organizate, să abordeze subiectul traficului de ființe umane în acest consiliu, precum și să aprobe agenda de asociere RM-UE pentru perioada anilor 2021-2027.