[ X ]
SIS: Influențele hibride din partea Rusiei au la bază imixtiuni în afacerile interne ale Moldovei
5 Martie

Directorul SIS a prezentat informațiile deținute de către instituție, care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influenţă.

Oficialul a reliefat obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate în cadrul unor atacuri hibride la adresa proceselor democratice, cu scopul de compromitere a vectorului de integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului, precum și accedere a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

Pentru a-și atinge obiectivele, forțele ostile mizează pe o strategie ce include trei elemente principale, și anume:

     – Susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse;

     – Crearea mai multor crize în mai multe domenii ale vieții socio-politice;

     – Atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor.

Influențele hibride din partea Federației Ruse au la bază imixtiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, cu implicarea actorilor politici, structurilor asociative/grupurilor pro-ruse de influență, companiilor informativ-analitice, conectate factorului rus, precum și grupurilor separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe.

Principalele instrumente de influență rămân în continuare: alterarea conținutului în spațiul informațional, implicit prin canalele promotoare de propagandă (cum ar fi Telegram și TikTok), precum și protestele utilizate pentru erodarea încrederii în actuala guvernare. La fel, se conturează crearea polului regional de putere în UTAG, loial factorului rus, pentru aplicarea pârghiilor de șantaj în raport cu autoritățile centrale ale țării. Un alt instrument folosit de centrele subversive externe vizează intențiile de a provoca o criză politică, manifestată prin identificarea și coruperea unui șir de persoane publice, reprezentanți ai partidelor pro-europene, fapt care ar determina decepționarea cetățenilor în clasa politică actuală.

Totodată, directorul SIS a reiterat îndemnul către cetățeni să fie vigilenți, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influența controlați de aceasta. „Accentuez că planurile de destabilizare a Republicii Moldova din 2023 au eșuat, iar instituțiile, inclusiv SIS, au dejucat tentative de subminare a proceselor democratice. Vom continua să informăm opinia publică despre amenințările străine la adresa Republicii Moldova și să combatem încercările de a împiedica dezvoltarea și vectorul european al țării noastre”, a declarat Alexandru Musteața.

Raportul exhaustiv privind elementele enunțate în cadrul conferinței a fost expediat în adresa beneficiarilor legali, iar instituția continuă să analizeze în permanență riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării noastre și cooperarea activă cu instituțiile naționale pentru menținerea ordinii contituționale.

Inapoi la arhiva noutaților